'Afrika'nın Interpol'ü' Afripol 2015'te faaliyete geçiyor

Kamerun'daki Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin Başkanı Ebode, Afrika'nın polis ağının kurulması çok önemli olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TUNUS  - "Afrika'nın Interpol'ü" Afripol, 2015'te faaliyetlerine başlayacak. 

Merkezi Cezayir olarak öngörülen Afripol'ün, "şemsiye rolü" görerek uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar, terörizm ve sahte ilaç kaçakçılığı gibi konularla mücadele etmesi planlanıyor. Yaklaşık 40 Afrika ülkesi işbirliğiyle kurulacak Afripol'ün söz konusu ülkelerdeki güvenlik sorunlarıyla mücadele becerisini artırması bekleniyor ancak tüm güvenlik sorunlarının üstesinden gelemeyeceği belirtiliyor. 

Kamerun'daki Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin Başkanı Joseph Vincent Ntuda Ebode, Afrika polis ağının kurulmasının çok önemli olduğuna işaret etti. Ebode, Afrika'nın büyük yüzölçümü ve nüfus fazlalığı nedeniyle diğer kıtaların birçoğunun gözardı ettiği ya da yüzeysel şekilde bildiği güvenlik konularının ötesinde daha büyük sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu vurguladı. 

Afrikalı güvenlik güçleri için bilgi paylaşımının memnuniyet verici olduğuna dikkati çeken jeostrateji uzmanı Ebode'ye göre, söz konusu ülkelerdeki güvenlik sorunlarıyla mücadele becerisini artırması beklenen Afripol'ün aynı zamanda önünde aşması gereken birçok engel de bulunuyor. 

Ayrıca, Afripol'ün işlevsel olabilmesi için öncelikle "polis savaşıyla" mücadele etmesi, "Afrika ülkelerinin egoizmini aşması", giderek artan rüşvet skandallarına rağmen güveni artırması gerekiyor. 

Ebode, genel bağlamda güvenlik alanında bir reforma değil, ülkeler arasında düzenlemelere, Interpol'ün olumlu unsurlarından esinlenerek polis işbirliği konusundaki yasaların uyumlu olmasına ihtiyaç duyuluyor. 

Temeli şubatta atıldı

Afrikalı siyasiler kadar güvenlik yetkilileri tarafından da merakla beklenen Afripol'ün kurulma fikri Cezayir'de Şubat 2014'te 40'dan fazla Afrika ülkesinden 170 emniyet müdürü ile 10 uluslararası örgütün yetkililerinin katıldığı bölgesel toplantıdan sonra ortaya atıldı. Afrika Birliği, Ekvator Ginesi'nde 20-27 Haziran'da düzenlenen zirvesinde Afrika Polis İşbirliği Örgütü Afripol'e yeşil ışık yaktı. 

İlk yol haritasına göre, Afripol, Afrika'daki polis işbirliğini küresel stratejik açıdan değerlendirecek, Interpol ve Afrika Birliği ile eş güdümlü politikaların hayata geçirilmesini kolaylaştırmaya hizmet edecek. 

 Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (Interpol) örnek alındığı Afripol'ü kurma fikri yeni olsa da Afrikalı polis ağının kurulma fikri eskiye dayanıyor. Bölgede Doğu Afrika Emniyet Müdürleri İşbirliği Örgütü, Orta Afrika Emniyet Müdürleri Komitesi, Güney Afrika Emniyet Müdürleri Örgütü gibi bölgesel düzeyde faaliyet gösteren kuruluşlar bulunuyor.  

Afripol'ün, Interpol'ün Abidjan, Harare, Nairobi ve Yaunde kentlerindeki 4 bürosunun da katkılarıyla bölge polisinin suçla mücadele ve suçluları yakalama çabalarını artırması planlanıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir