Afyon'a 40 yeni yatırım yapılıyor

Afyonkarahisar’da moraller yüksek, 40 yeni yatırım yapılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İBRAHİM EKİNCİ 

İSTANBUL - Yatırım teşvik verilerini incelerken dikkatimi çekmişti. Afyonkarahisar’a yatırım öngören çok sayıda teşvik belgesi alınmış! 2013 yılı ve 2014 yılı Ocak ayı ile birlikte irili ufaklı toplam 40 yatırım gözüküyor. 1 milyon doların altında birkaç küçük yatırım da var ama 75 milyon lira gibi ciddi büyük yatırımlar da var. Dahası, Afyon, yeni ve büyük bir yatırımı çekmek için uğraşıyor. Afyon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser’i aradım. Neler oluyor Afyonkarahisar’da?.. Bu yatırımcı ilgisini nasıl açıklıyor? “Biz moralimizi hiç bozmadık, yatırım iştahı yüksek, devam ediyoruz” dedi. Başkanın ifadelerine göre, ildeki 8 otelin yanına 5 tane daha yapılıyor. Bunlar termal oteller... Afyon bu açıdan çok iyi bir konuma geliyor. Termal kaynakların tetiklediği bir başka sektör daha var; seracılık! Afyon’da iki tane büyük sera yatırımı yapılıyor. Semay Tarım, 29 milyon liralık, Akas Tarım 16 milyon liralık sera yatırımı yapıyor. İki tane de orta ve küçük ölçekli yatırım var; Alpata Tarım (8.1 milyon lira) ile Genelioğlu İnşaat. Başkan Serteser de bu konuya dikkat çekti; “Serada çok önemli bir merkez haline geliyoruz. Antalya’da 8 ay ürün alınabiliyor, bizde 12 ay” dedi. 

Başkan büyük balığın peşinde 

Afyon’da şu sıralar süren en büyük yatırımı Ata ve Özgörkey Grubu’nun ortaklığı Atakey yapıyor. Yatırımın konusu; ‘dondurulmuş parmak patates.’ Yatırımın değeri 75.5 milyon lira. Bu yatırımın Afyon’a gelmesinin birçok nedeni olduğuna dikkat çeken Hüsnü Serteser, “Patateste Türkiye’de üçüncü üretim kapasitesi Afyon'da. İkincisi Afyon yatırımcının önünü açıyor” dedi. Başkan, “Bu grubun daha büyük ikinci bir yatırımı gündemde. Patates yatırımından daha büyük. 100 milyon lira civarında denilebilir. 

Et tesisi kurmak istiyorlar. Amasya ve Afyon’u değerlendiriyorlar. Afyon’un et ürünlerinde geçmişi vardır. Burayı tercih etmelerini istiyoruz. Henüz açıklamadılar. Bugünlerde karar vereceklerdir” diye konuştu. Yani Afyon, asıl büyük balığın peşinde... 

Bilindiği gibi Afyon, özellikle mermer yatırımlarıyla ün yaptı. Yeni teşvikler içinde de mermer, maden yatırımları dikkat çekiyor. Demmer Mermer (2 yatırımı var), M.M.A. Yapı, Şahin Kardeşler, Mak Taş, Ankara Grup, İstanbul Euro, İbrahim Altınpar, Öz Yıldız, Öz Yörükoğullları, Acartaş, Bekir Özsarı, Diler İnşaat, Tureks, H.M.F. Mermer (Yabancı ) ve Reisoğlu (Yabancı) bu sektöre yatırımı yapıyor. 

‘Zafer’i lojistikte kullanalım’ 

Afyon’da iki önemli yatırıma daha dikkat çekmek gerekiyor. Bunlardan biri Afyon Enerji’nin 25 milyon liralık organik atık kazanımı yatırımı, diğeri de Şuayp Demirel’in 18.4 milyon liralık maden suyu yatırımı. Başkan Hüsnü Serteser, “Bunlar önemli ve gerçek yatırımlar. Afyon cazibe merkezi oluyor. Ankara’dan batıya teşviklerde 4. bölge olan üç ilden birisi Afyon. Zafer Havalimanı bölgeye büyük imkan oldu. Lojistik amacıyla da kullanabilmeliyiz. Şirketler depolarını yapmalı. Hem yatırımcı hem lojistik şirketleri için çok iyi olur. BALO projesinde bir toplanma merkezi olarak Afyon’un seçimi için TOBB’la konuşuyoruz. Hızlı tren projesi Afyon’dan geçiyor. Bir kısmının ihalesi yapıldı. Ankara 1.5 saat oluyor. Vakıf üniversitelerinin dikkatini çekmek isterim” dedi. 

'OSB’yi genişletmemiz zorunlu' 

Başkan Serteser, bu yatırım ilgisini yatırım yeri açarak karşılama derdinde. Afyon’da 9 OSB var. Serteser, “Merkez’de yer kalmadı, ilk OSB’de büyümeye çalışıyoruz. Büyüme imkanı da var. Başvurduk, OSB yönetimi takip ediyor. 1.5-2 milyon metrekare yer var, oraya doğru genişleyebilirsek yatırımcıya yer verebileceğiz. Doğrusu Afyon’a erken gelen kazanacak diye düşünüyorum” dedi.

‘En büyük kozumuz uyum’ 

Afyon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, yatırım konusundaki en büyük şanslarının il yönetim kademelerinin arasındaki büyük uyum olduğunu söyledi. “Burada vali, belediye başkanı, oda başkanı, rektör... Uyum içindeyiz. Gece yatağımızdan kalkar yatırımcının problemini çözeriz. Atakey de o yüzden burayı tercih etti. Afyon kaynaklarıyla kazanıyor. Termal kaynakları turizmi, seracılığı, patates üretim kapasitesi büyük patates yatırımını çekiyor. Ama en önemlisi bu ilde yatırımcının sorunlarını çözüyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir