'AK Parti Kongresi yasal dayanaktan yoksundur'

Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu sonrası konuşan Parti Sözcüsü Koç, "Bugün yapılan AK Parti kongresi yasal dayanaktan yoksundur" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Bir cumhurbaşkanının bir siyasi parti kongresinde, o partinin genel başkanıymış gibi konuşması, açması kongreyi, yönlendirmesi hukuka meydan okumaktır, hukuk tanımazlıktır. Onun için bugün yapılan AKP kongresi yasal dayanaktan yoksundur" dedi. 

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ,Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. 

Koç, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Yoğun bir siyaset akışı içerisinde olduklarını belirten Koç, bunlardan en önemlisinin ise yasal olup olmamasının tartışılacağı AK Parti 1. Olağanüstü Kurultayı'nın geldiğini söyledi. 

"15 Ağustos akşamından itibaren Türkiye'de adeta bir darbe koşullarının gerçekleştiğini" savunan Koç, ciddi bir hukuk darbesinin yaşandığı dönemin içinden geçtiklerini söyledi. 

O tarihten, bugüne kadar açık bir anayasa ihlali yaşandığını iddia eden Koç, bu konuya çok açık dikkati çektiklerini anımsattı. 

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından hukuken yaşanması gereken süreçlerin sürekli olarak altını çizdiklerini vurgulayan Koç, Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gibi makamların atması gereken adımları atması gerektiğini söylediklerini aktardı. 

"Hukuksuzluk dönemi, bugün aleni bir aşamaya geldi" 

Son olarak da Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunduklarını hatırlatan Koç, şöyle devam etti:

"Bu hukuksuzluk dönemi, bugün aleni bir aşamaya geldi. Bugün toplanan AKP 1. Olağanüstü Kurultayı hukuksuz bir süreç içinde toplanmıştır. 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanı seçilen, 15 Ağustos'ta resmileşen ve cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, bugün AKP Kongresine katılmıştır. Bir siyasi parti genel başkanı gibi bir konuşma jargonu sergilemiştir. Yine hedefinde CHP. Bir Cumhurbaşkanı, bir siyasi partinin kongrenin anamuhalefet partisine ağzına geleni söyleme hakkını kendisinde bulmaktadır. O zaman bu rejimin adını koymamız lazım. Devlet, devlet eliyle maalesef hukuk devleti olmaktan çıkartılmıştır. Tek bir kişinin beklentilerine, dayatmalarına teslim edilmiştir. Bu tablo vahim tablodur. Bir cumhurbaşkanının bir siyasi parti kongresinde, o partinin genel başkanıymış gibi konuşması, açması kongreyi, yönlendirmesi hukuka meydan okumaktır, hukuk tanımazlıktır. Onun için bugün yapılan AKP kongresi yasal dayanaktan yoksundur. Mevcut hükümet zaten düşmüş durumdadır ama yeni hükümete görevi devredecek bir hükümette maalesef fillen yoktur Türkiye'de."

Cumhurbaşkanının mal bildirimi

6271 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kanunu'na değinen Koç, kanunun ilgili maddesinde, "seçilen adayının mal bildirimi, seçim sonuçlarının kesinleşmesine müteakip, Resmi Gazete'de yayımlanır" dendiğini aktardı. 

Koç, "Buna göre TBMM Başkanı ne yapmalı? Başkan, Resmi Gazete'de bu mal bildiriminin yayımlanmasını sağlamak zorunda kanunen. Kanunsuz emir ve talimat yoluyla seçim sonuçlarının Resmi Gazete'de yayımını başbakanlık makamı engelledi. TBMM Başkanı da mal bildirimini Resmi Gazete'de yayımlatmamak yoluyla bu suç ilişkilerinin ve buna dair oluşumların maalesef içinde yer almış durumdadır" dedi.

Bu açıklamalarına TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çok alındığını savunan Koç, Meclis Başkanlığı makamının bir süs makamı olmadığını söyledi. 

CHP tüzel kişiliği adına Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları bireysel başvuruyu da hatırlatan Koç, "Anayasa Mahkemesinin bugün bu konuda bir karar vermesi gerekmektedir. Başvurunun olumlu bir sonuca bağlanması beklenmelidir. Hukuk bunu göstermektedir. Son icraatları da Anayasa Mahkemesi'nin bununla uyumludur, bu uyumun devamını siyaseten beklemek her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının beklentisi içindedir" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir