AK Parti madenciler için yasa teklifi hazırlıyor

AK Parti Grubu torba kanunda madencilere ilişkin olarak yapılan düzenlemelerin uygulamada yarattığı sıkıntıları gidermek için çalışma başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - Karaman Ermenek’te meydana gelen maden kazasında yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçinin kurtarılması için çalışmalar sürerken torba kanunda madencilere ilişkin olarak yapılan düzenlemelerin uygulamada yarattığı sıkıntıları gidermek için harekete geçildi. AK Parti Grubu’nun yaptığı çalışmada madencilerin çalışma saatleri ile maden işverenine maliyet artışının fiyat farkı olarak ödenebilmesine ilişkin düzenlemelerin de yer alacağı yasa teklifinin önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Bu iki maddenin dışında yapılacak yasal düzenleme ile belediyelerin yaptıkları trampalara KDV istisnası getirilecek.

Madencilerin çalışma saatleri ile maden işverenine maliyet artışının fiyat farkı olarak ödenebilmesine ilişkin düzenlemelerin de yer alacağı yasa teklifinin önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Torba yasayla maden işçilerine verilecek ücret asgari ücretin en az iki katı, haftalık çalışma saati ise 36 saat olarak düzenlendi. Torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ise çok sayıda kömür işletmesi bu yükü kaldıramayacağını belirterek ya kapandı ya da üretime ara verdi, 5 binin üzerinde işçi işsiz kaldı. Son maden kazasının yaşandığı Ermenek'teki kömür ocağı da torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 1 ay ara verdiği üretime iki hafta sonra yeniden başlamıştı. 

Genel kurulda çıkarıldı 

Torba yasanın görüşmeleri sırasında Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen önergeyle yer altı maden işlerinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının devam eden sözleşmelerine ilişkin, fazla çalışma ücreti, ücretli izin süreleri, çalışma süresi, ücret miktarı konularında yapılan değişikliklerden dolayı oluşan maliyet artışının fiyat farkı olarak ödenebilmesinin yolu açıldı. Ancak, söz konusu madde Genel Kurul’da metinden çıkarıldı. Torba yasanın eylül ayında yürürlüğe girmesiyle kömür madenlerinin ardı ardına kapanmaya başlanması üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile AK Parti kurmayları yeni bir düzenlemenin en kısa sürede Meclis'e getirilerek, sıkıntıların giderileceğini açıkladı. Şimdi AK Parti mutfağında yürütülen çalışmayla, madencilerin haftalık çalışma saatlerini 36 saatle sınırlayan düzenlemenin uygulamada yarattığı sıkıntı da dikkate alınarak işçi ve işverenin görüşleri doğrultusunda çalışma saatlerinde yeni bir düzenlemeye gidilecek.

"İşçi kardeşlerimizin yaşama şansı zor " 

Karaman’ın Ermenek ilçesinde, Has Şeker Maden işletmesine ait ocakta su basması sonucu mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürerken, ümitler tükenmeye başladı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Genel Madenİş ve Türkiye Maden-İş’in yöneticileriyle bölgede yaptığı incelemenin ardından “Allah’tan ümit kesilmez ama aldığımız bilgilere göre işçi kardeşlerimizin yaşama şansı zor gözüküyor” açıklamasını yaptı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise “Acilen tüm madenleri kamunun işleteceği ilan edilmeli, taşeron düzenine son verilmelidir” dedi. Olay yerinde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, eldeki imkanların son derece iyi koordine edildiğini belirtirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Suda görüş mesafesi 1 metre bile değil. Dalgıçlar indiler, baktılar ama girmelerinin çok fazla anlam ifade etmeyeceği, 3-4 metre bile dalamayacaklarını belirttiler. Kendi can güvenlikleriyle ilgili de sıkıntı doğacağı anlaşıldı” dedi. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan da madenden normal bir su çekilmediğini, özellikle şlam denilen, toprakla karışık oldukça ağır sıvının söz konusu olduğunu söyledi. Ailelerin bekleyişleri sürerken, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu da Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Ankara’da düzenlenen törenlerin ardından kurtarma faaliyetlerini koordine etmek üzere Ermenek’e geldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir