AK Parti'de tarihi kongre

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte AK Parti, bugün olağanüstü kongreyle yeni genel başkanını ve Başbakan adayını seçiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’in “9 sefer sandıktan şampiyon olmuş bir siyasi hareketten söz ediyoruz. Böyle bir siyasi hareket bugün bir dönüm noktasındadır. Her son aynı zamanda yeni bir başlangıçtır” şeklinde vurguladığı gibi AK Parti'de bir devir sona eriyor.

Ana teması “Hep birlikte yeni Türkiye” olan AK Parti olağanüstü kongresi toplanıyor. Toplantıda Recep Tayyip Erdoğan genel başkanlığı bırakacak ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin ikinci genel başkanı olacak.

AK Parti'ye önemli mesajlar verecek

Kongrede Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı olarak son kez bir konuşma yaparak, partiye veda edecek. Erdoğan, AK Parti'nin geleceğine ilişkin de önemli mesajlar verecek. Erdoğan, kendisinden sonra da AK Parti'nin bütünlüğünün korunması noktasında partililere uyarılarda bulunacak, yeni Türkiye’ye yönelik de dikkat çekici ifadelerin kullanacak.

Ahmet Davutoğlu Başbakanlığında kurulacak yeni kabinede yer almayacak isimlere "parti için çalışın" diye seslenmesi beklenen Erdoğan’ın, başta yeni bakan olacaklar ile değişikliklerin yapılmasının tahmin edildiği parti yönetiminden "çözüm sürecine" sahip çıkmalarını ve "paralel yapıya" karşı mücadeleyi aralıksız sürdürmelerini istemesi öngörülüyor. Erdoğan’ın ayrıca Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesinin bir veda olmayacağını da vurgulaması tahmin ediliyor.

Tarihi kongre

Kongrenin yapılacağı Arena Spor Salonu’nda hazırlıklar tamamlandı. Organizasyonunda 2 bin 500 kişi görevlendirildiği kongreye davetiye ile 3 bin kişi çağrılırken, 81 ildeki teşkilatlardan bin 20 otobüsle 40 bin kişi Ankara’ya geldi.

Siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine, işçi ve memur sendikalarına ve işveren sendikalarına davetiye gönderildi. Yurtdışından siyasi partiler bazında davet edilenler de bulunuyor. Kongreyi, 100’ü dışarıdan olmak üzere teknik ekiple birlikte yaklaşık 900 gazeteci takip edecek.
Gelen davetliler, salona sığmayacağı için dışarda da gerekli tedbirler alındı, 2 bin 500 metrekarelik çadırlar kuruldu, teknik altyapı hazırlandı. Engelli katılımcıların rahatı da düşünüldü.

Seçimle tamamlanacak

Yoklama, açılış ve divanın seçiminin ardından kongrede, saygı duruşunda bulunacak ve İstiklal Marşı okunacak.
Erdoğan’ın Genel Başkan olarak yapacağı son konuşmanın ardından, Genel Başkan adayı Davutoğlu, Divan Başkanlığı’na müracaat edecek. Kongre daha sonra ise Ahmet Davutoğlu’nun konuşmasıyla sürecek.
Kongre Genel Başkan seçiminin ve akabinde yapılacak teşekkür konuşmasıyla tamamlanacak.
Çoğunluğun sağlanamaması halinde ise kongre aynı gündemle 28 Ağustos günü aynı saatte ve salonda tekrar toplanacak ancak AK Parti içerisinde böyle bir gelişmeye ihtimal verilmiyor.

Yemin töreni

Yarın da Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan yarın ise TBMM’de yemin edecek, ardından ise 12. Cumhurbaşkanı adına düzenlenen mazbatayı teslim alacak.
Cumhurbaşkanı olarak Anıtkabir’e de ilk ziyaretini gerçekleştirecek Erdoğan, devir teslim töreni için Çankaya Köşkü'ne çıkacak.
Devir teslim töreninde A tipi en üst düzey devlet protokolü uygulanacak. Erdoğan çifti Köşk'te atlı birlikler tarafından karşılanacak.
Erdoğan, Köşk'teki törenle Cumhurbaşkanlığı görevini Abdullah Gül’den resmen teslim alacak. Gül çiftini Köşk’ten Erdoğan ve eşi uğurlayacak.

Hükümeti kurma görevini verecek

Erdoğan daha sonra hükümeti kurma görevini vermek için Ahmet Davutoğlu’nu Köşk’e çağıracak. Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 62. Hükümetini kuracak. Meclis'te hükümet programı okunacak ve güvenoylaması yapılacak.
Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın görevi devralacağı yemin törenine katılacak konuklar da belli oldu.
Törene çok sayıda ülkeden temsilci katılacak. Bunlardan bazı ülkeler Cumhurbaşkanlığı düzeyinde katılım sağlayacak. ABD’den de bir heyet gelecek. Ayrıca uluslararası kuruluşların temsilcileri de törende hazır bulunacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir