Akaryakıt sektöründe yeni dönem yarın başlıyor

Dağıtım şirketleri ile bayiler arasındaki intifa sözleşmelerinin 5 yıl ile sınırlandırılmasına ilişkin karar yarından itibaren uygulanmaya başlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Akaryakıt sektöründe yeni dönem yarın başlıyor. 13 bine yakın bayinin faaliyet gösterdiği akaryakıt sektöründe bayi ile dağıtıcı arasında genelde 20 yıl gibi uzun süreli olarak yapılan sözleşmelerin 5 yıl süre ile sınırlandıracak karar, yarın uygulamaya girecek.

Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yarına kadar mevcut durumlarını ilgili düzenlemelere uygun hale getirmesi gerekiyor.

Akaryakıt sektörü için önemli bir dönüm noktası sayılan dağıtım şirketleri ile bayiler arasındaki intifa sözleşmelerinin 5 yıl ile sınırlandırılmasına ilişkin karar yarından itibaren uygulanmaya başlanacak.

Düzenlemeler yarına kadar tamamlanmalı

Ekonomistler Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Erkan Daniş, akaryakıt dağıtım şirketleri ve bayilerin gerek rekabet hukuku mevzuatı gerekse petrol piyasası mevzuatına uygun düzenlemeleri en geç 18 Eylül’e kadar yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı.

Daniş, 5 yıldan uzun süreli bayilik sözleşmesinin, intifa hakkı tesisi veya tapuya şerh edilmiş kira sözleşmelerine belirli şartları taşıması koşuluyla bireysel muafiyet alınmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Erkan Daniş, "Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin öncelikle 18 Eylül tarihine kadar mevcut durumlarını ilgili düzenlemelere uygun hale getirmeleri gerekmektedir. Sektörde bayilik ağını genişletmek isteyen şirketlerin ise mevcut şartları ve gelişmeleri doğru okumasında fayda vardır.

Bununla birlikte bu çalışmaları yaparken 5 yıllık sürenin alternatifsiz olmadığı, bu sürenin bireysel muafiyet şartlarının yerine getirilmesi durumunda aşılabileceği hususunun da göz önünde tutulması ve çalışmaların bu doğrultuda yürütülmesi, şirketlere daha doğru yatırım kararları alınması yolunda yardımcı olacaktır" dedi.

Küçük dağıtıcılar pazara girecek

Uygulamadan sonra bayinin dağıtıcısına karşı pazarlık gücü artacak böylece küçük dağıtıcılarda pazara giriş yapacak ve pazardan daha büyük pay alacak. Sektörde rekabet artacak ve tüketicinin seçebileceği alternatifler çoğalacak. Bayiler 18 Eylül’den itibaren 3 ay sonunda intifa sözleşmesi imzalamazsa lisansını kaybedecek. Halen açıkta bulunan ve hiçbir dağıtım şirketinin ilgi göstermediği belirtilen bin kadar bayi bulunduğu belirtiliyor. Lisansı iptal edilecek olan bayi, kapısına kilit vuracak.

Bu konularda ilginizi çekebilir