Aktif Bank'tan, Suudi Arabistan ithalatına destek

Banka, Suudi Arabistan'dan ithalat yapan şirketlere kredi sağlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Aktif Bank, Suudi Arabistan'dan ithalat yapan şirketlere 3 yıla kadar vadeli ve avantajlı fiyatlarla kredi sağlayacağını duyurdu.

Aktif Bank'tan yapılan yazılı açıklamada, Banka ile Saudi Export Program (SEP) arasında "Finansman Hattı" anlaşması imzalandığı belirtildi.

Anlaşmayla, Suudi Arabistan'dan petrol dışı ürün ithalatı yapan Aktif Bank müşterilerinin 3 yıla kadar varan vadelerle ve avantajlı fiyatlarla, yurt dışı kaynaklı kredi imkanlarından yararlanacakları kaydedildi.

Açıklamada, Suudi Arabistan hükümetinin ihracatı desteklemek amacıyla yürüttüğü proje dahilinde, ithalat yapan şirketlerin işlem finansmanında garantör sıfatı ile aracılık hizmeti veren SEP'in, Suudi Kalkınma Fonu içerisinde yer aldığı bildirildi.

Aktif Bank Genel Müdürü Önder Halisdemir, konuya ilişkin değerlendirmesinde, programa Türk ithalatçısı gözüyle bakıldığında ithalatçı firmaların 3 yıla kadar uzun vadeli finansman ve yüzde 100'e varan sigorta avantajlarından yararlanmalarına olanak sağlayacak olan bu anlaşmanın, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine önemli katkıda bulunacağını ifade etti.

Halisdemir, "Bu proje, Aktif Bank'ın yakın gelecekte yine müşterileri için SEP ile geliştirileceği diğer önemli projelerin ilk adımını oluşturuyor" dedi.

SEP kredisi

Açıklamaya göre, Saudi Export Program (SEP) kredisi, ham petrol ürünleri dışındaki ve toplam değerinde minimum yüzde 25 Suudi katma değeri olan Suudi Arabistan orijinli mallara veriliyor.

Finans hattı anlaşmasıyla Türk ithalatçısına; tüketim ve bozulmayan gıda malzemeleri ve endüstriyel ham maddeler için bir yıla kadar; uzun ömürlü bozulmayan gıda malzemeleri, tüketim malzemeleri, işlenmiş ürünler ve yedek parçalar için üç yıla kadar vade imkanı tanınıyor. Vadesi bir yılı aşan işlemlerde geri ödemeler 6 aylık taksitler halinde yapılıyor. 

Fiyatlama ise; 18 aya kadar kullandırılacak krediler için yıllık Libor 100 bps; 18 ayı geçen krediler için yıllık Libor 150 bps üzerinden hesaplanıyor.

1999 yılında Suudi Arabistan'ın petrol dışındaki mallarının ihracatını artırmak ve bu malların ithalatını yapan yabancı firmalara finansman ve sigorta kolaylıkları sağlamak üzere kurulan, 48 ülke tarafından aktif olarak kullanılan SEP, kurulduğu tarihten bugüne kadar toplam 11 milyar Suudi Arabistan Riyali değerinde nakit ve gayri-nakit işlem gerçekleştirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir