Alman devi Türkiye yatırımını durdurdu

Alman endüstriyel otomasyon sistemleri üreticisi Becker'in, Türkiye’de ilk etabı 15 milyon euroyu bulması planlanan yatırımını Gümrük Birliği tartışmaları nedeniyle durdurduğu açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - ABD ile AB arasında müzakereleri devam eden “Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması”nın (TTIP) Türk ekonomisine olası etkileri tartışılırken, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nden çıkması konusunun gündeme gelmesi, önemli bir yatırımın önünü kesti. Almanya merkezli endüstriyel otomasyon sistemleri üreticisi Becker’in, Türkiye’de ilk etabı 15 milyon euroyu bulması planlanan yatırımını, Türkiye’de Gümrük Birliği’nden çıkılması yönündeki tartışmaların yarattığı belirsizlik nedeniyle durdurduğu açıklandı. 

“TTIP dışında kalırsak Gümrük Birliği’ni dondururuz” söylemlerinin acele ile yapılmış açıklamalar olduğunu söyleyen Becker’in Türkiye CEO’su Volkan Kebir, “Sayın bakanlarımızın söylemleri, yatırım planı yapan şirketleri tedirgin ediyor. Alman muhataplarımız, yapılan açıklamaların tercümesini yapıp önümüze koyuyorlar. Türkiye’ye yatırımcı çekmek için gecesini gündüzüne katan bizler ise çok zor durumda kalıyoruz” dedi. Türkiye’nin, Gümrük Birliği’nden ayrılmaktan söz etmesinin, ‘kendi ayağına kurşun sıkması’ anlamına geleceğini söyleyen Kebir, “ Ekonomimizin üzerine çok önemli riskler ve maliyet kalemleri binerken, bu durum yine Türk imalat sanayisini olumsuz etkiler” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin Gümrük Birliği’nde 19 yılın geride kaldığını anımsatan Kebir, TTIP anlaşması gündeme gelene kadar Türkiye’nin, birlik kapsamında kendi aleyhine işleyen süreçleri rehabilite etmek adına dişe dokunur bir girişimde bulunmadığını belirtti. AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı anlaşmalara Türkiye’nin taraf olmamasının, Türk ekonomisine ek yük getirdiği eleştirisinin de doğru olduğunu dile getiren Kebir, şöyle konuştu: “Gümrük Birliği kapsamında Türkiye’nin aleyhine işleyen şartlar olduğu doğru. AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye’yi bağlamaması, yıllar önce düzeltilmesi gereken bir sorundu. Bu yapılmadı. AB’nin anlaşma yaptığı ülkelerle tek tek serbest ticaret anlaşması yapmak zorunda kaldık. En son örnek Güney Kore ile yapılan serbest ticaret anlaşması.” 

“Aleyhimize işleyen süreçleri düzeltelim” 

Türkiye’nin sorununun Gümrük Birliği’nin bütüncül şartlarında değil, Türk ekonomisinin yeterli oranda katma değer üretememesinde yattığına dikkat çeken Kebir, Türkiye’nin kilogram başına ihracat değerini en azından 3 doların üzerine çıkarması gerektiğinin altını çizerek, “Bu hedefl ere yükte ağır pahada hafif mallar satarak ulaşamayız. Evet, Gümrük Birliği’nde aleyhimize işleyen süreçlerin düzeltilmesi için çalışalım. TTIP anlaşmasına ise mutlaka dahil olalım” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir