'Uçuş izni verilmediği doğru değil'

Deutsche Welle’nin haberinde Alman askeri nakliye uçağının İncirlik’e inmesine Türkiye'nin izin vermediği iddia edildi. Dışişleri Bakanlığı iddiayı net bir dille yalanlayarak, açıklamasında "Haber tamamen gerçek dışı" ifadelerine yer verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Alman Hava Kuvvetleri'nin bugün Kuzey Irak'a yardım malzemesi götürmek üzere yapması planlanan seferi, Türkiye'nin İncirlik hava üssüne iniş izni vermemesi nedeniyle ertelendiği iddia edildi. 

Deutsche Welle’de yer alan habere göre, "Transall" tipi askeri nakliye uçağının Kuzey Irak'a 20 ton malzeme taşıması öngörülüyordu.

Alman Hava Kuvvetleri'nin ilk yardım seferleri Cumartesi günü yapılmış ve kriz bölgesine ulaştırılmak üzere Erbil'e 36 ton gıda ve sıhhi malzeme gönderilmişti. Bugün (Çarşamba) Kuzey Irak’a yardım malzemesi götürmek üzere yapılması planlanan sefer ise , Türkiye’nin İncirlik hava üssüne iniş izni vermemesi nedeniyle ertelendi.

Deutsche Welle’nin haberinde Alman askeri nakliye uçağının İncirlik’e inmesine Türkiye ‘nin izin vermediği iddia edildi.

Bakanlık haberi yalanladı

Dışişleri Bakanlığı ve askeri kaynaklar, Alman askeri nakliye uçağının İncirlik'e inmesine izin vermediğini öne süren haberin doğru olmadığını bildirdi.

Dışişleri'nden söz konusu habere ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

15-18 Ağustos tarihleri arasında Erbil’e yardım götüren 8 ayrı Alman uçağına iniş ve geçiş izni verildi. Almanya’dan 3 uçak için daha izin talebi var, bunlar da havacılık kurallarına uygun olarak sıraya konuldu. Bu nedenle Türkiye’nin insani yardım amaçlı uçuş yapacak Alman uçaklarına izin vermediği haberi tamamen gerçek dışı. İzlenimimize göre bu haberi Almanya’nın Sesi de bir başka ajanstan almış. Almanya’nın Sesi’ne de durum bildirildi."

Almanya'dan açıklama

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer, Federal Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, askeri uçaklarda iniş izni ve hava koridorunu kullanma izni alınmasının sivil uçuşlara göre daha farklı olduğunu söyledi.

''Askeri ataşelik aracılığıyla bu izin müracaatı yapılıyor ancak İncirlik'in Suriye sınırına yakın olması nedeniyle teknik çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz" diyen Schaefer, "İzin meselesinin uzaması konusu bürokratik işlemlerden kaynaklanıyor'' ifadesini kullandı.

Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü Jens Flossdorf da, insani yardım taşıyan uçakların İncirlik'e inişi konusunda medyada çıkan haberleri hatırlatarak ''İniş izni verilmediği ve bunun BND dinlemeleri iddiasıyla ilgili olduğu yönünde somut hiçbir bilgi yok. Bu izin tamamen teknik ve bürokratik işlemlerden kaynaklanan bir gecikme'' diye konuştu.

Alman Hava Kuvvetleri yetkilisi de, Irak'ın kuzeyine insani yardım taşıyan uçakların İncirlik'i kullanmaları konusunda sorun olmadığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir