Almanya da ‘üç çocuk’ yapın çağrısına katıldı

Demografik etkilerin ekonomi üzerindeki baskısını hafifletmek için Almanya’da da ‘çok çocuk’ politikası tartışılmaya başlandı. Aileleri cesaretlendirmek için finansal teşviklerin artırılması çağrısı yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Türkiye’de yıllardır ‘üç çocuk tartışması’ yapılıyor. Türkiye’nin ardından Rusya ve İran’da da liderler genç nüfusu büyütmek için ‘üç çocuk’ çağrısı yapmıştı. Şimdi benzer bir tartışma dünyanın en büyük ekonomilerinden Almanya’da yaşanıyor. Almanya ´nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ifo, Alman hükümetinin insanları daha fazla çocuk yapmak için cesaretlendirecek finansal teşvikler ortaya koyarak, nüfustaki yaşlanmayı tersine çevirmeye çalışması gerektiğini bildirdi. 

Dünya nüfusu giderek yaşlanıyor ve yaşlı nüfus birçok ekonomi içirn önemli bir demografik risk oluşturuyor. Zengin ülkeler yaşlılar için bir çok refah programı, teşvik ve sosyal programlar uyguluyor ancak bu ekonomileri için önemli bir yük haline gelmeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada 60 yaş ve üzeri kişi sayısı 2050’de 2 milyara ulaşacak. Yani her beş kişiden biri 60 yaşın üzerinde olacak. Demografik etkilerin ekonomisi üzerinde baskısını hafifl etmek için Almanya’da da ‘çok çocuk’ politikası tartışılmaya başlandı. 

Ifo: Yeni teşvikler verilmeli 

Almanya´nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ifo, Alman hükümetinin insanları daha fazla çocuk yapmak için cesaretlendirecek finansal teşvikler ortaya koyarak, nüfustaki Demografik etkilerin ekonomi üzerindeki baskısını hafifletmek için Almanya’da da ‘çok çocuk’ politikası tartışılmaya başlandı. Aileleri cesaretlendirmek için finansal teşviklerin artırılması çağrısı yapıldı. yaşlanmayı tersine çevirmeye çalışması gerektiğini bildirdi. Ifo yaptığı değerlendirmede, yüksek oranda göç alınmasının Almanya'nın 'demografik zaman bombası´nı çözmeye yetmeyeceğini savundu. Almanya ´da resmi tahminler, nüfusun 2060´a kadar yüzde 20´ye varan oranda azalacağına işaret ediyor. Ifo Başkanı Hans-Werner Sinn, çocuk sahibi olmanın özellikle emekli maaşlarınının finanse edilmesini kolaylaştıracağını ifade etti. Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann da, geçtiğimiz günlerde, yaşlanan nüfusun ekonomiye tehdit oluşturduğunu ifade etmişti. Almanya, bu sorunla mücedele etmek için emiklilik yaşını 67’ye yükseltmiş ancak tepki çekmişti. 

Çocuk parası artırılacak 

Çocuk sahibi olunmasını teşvik etmek amacıyla Alman hükümeti, çocuk parasını 2016 yılında artırmayı düşünüyor. Alman basınında yer alan haberlere göre, hükümet ailelere her ay ödenen çocuk parasını aylık 2 euro artırmak yerine 2016 yılında toplu zam yapmayı planlıyor. Çocuk parasında yapılacak artış ile geliri düşük aileler için çocuklar için yapılan ek ödemenin de yükseltilmesi isteniyor. Almanya’da birinci ve ikinci çocuk için 184 euro, üçüncü çocuk için 190 euro, 4’ten fazla çocuk için de her çocuk için aylık 215 euro ödeniyor. Almanya’nın 2012 yılında 38.5 milyar euro çocuk parası ödemesi yaptığı kaydedildi.

Yaşlılar, bu ülkelerde refah içinde yaşıyor

Dünyada 65 yaş ve üzeri kişi başına milli gelir ortalama 14 bin 541 dolar. Bazı ülkelerde kişi başına gelir bunun 4 katından fazla. İşte yaşlılar için kişi başına geliren en yüksek olduğu ülkeler: 

1. NORVEÇ: 65 ve üzeri grupta gelir 78.637 dolar. Bu rakam 2007 yılının yüzde 26 üzerinde. Ülke halkı ülkenin petrol zenginliği ve cömert emeklilik sisteminden faydalanıyor. 
2. İSVİÇRE: Reuters’a göre net finansal varlıkları kişi başına 148 bin dolar olan İsviçreliler dünyanın en zengin insanları kabul ediliyor. 65 ve üzeri yaş grubunda ortalama gelir 68.736 dolar. Yani küresel ortalamanın beş katı. 
3. AVUSTRALYA: Yaşlıların yıllık geliri 67.829 dolar. Avustralya, yaşlıların geliri açısından Asya-Pasifik bölgesinin en zengini. Japonya ve Singapur 65 yaş ve üzeri gelirde dünyada ilk 20 içindeki diğer Asya Pasifik ülkeleri. 
4. İSVEÇ: Bu ülkenin yaşlılarının yıllık geliri 55.348 dolarla küresel ortalamanın üç katı ve 2007’nien yüzde 9 üzerinde. Ülkenin emeklilik sistemi dünyanın en iyi dördüncü sistemi olarak tanımlanıyor. Ancak daha da iyileştirilmesi için çaba harcanıyor. 
5. FRANSA: Söz konusu yaş grubunun ortalama yıllık geliri 51.207 dolar. Gelişmiş ülkelerde ortalama emeklilik yaşı 65 iken, Fransa’da 62. Emeklilik sisteminin 18.4 milyar dolar açık verdiği ancak dünyanın en iyilerinden olduğu belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir