'Alt mahkemeler Twitter'ı her zaman kapatabilir'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, "TİB ya da Türkiye’deki mahkemeler, alt mahkemeler Twitter ile alakalı bir sorun gündeme gelirse her zaman kapatabilir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AK Parti Genel Merkezine gelişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru kurumunu yanlış uyguladığını işaret eden Kuzu, "Çok açık bir yanlışlık var orada. Bireysel başvuruyu biz getirdik, doğru yaptık. Dünyanın tüm ülkelerinde olan bir kurum" dedi.

"Twitter kararı kurumu farklı bir noktaya çekti"

İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmak için gerekli şartların Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru için de geçerli olduğunu, iç hukuk yolları tüketilmeden Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulamayacağını belirten Kuzu, "Ama buna rağmen bu Twitter kararı bu kurumu farklı bir noktaya çekti. Süreç devam ederken davayı oradan aldı ve böyle bir karar verdi. Niçin yapılmıştır onu ben bilemem ama bu çok yanlış bir karar. Ondan hareketle Anayasa Mahkemesinin yapısında bir değişiklik falan söz konusu değil şu an. Umarım ki ve bekleriz ki bu kararın doğrusunu yapsınlar, yanlıştan dönsünler aksi halde öbür yargı kurumlarının bir anlamı kalmıyor. Tamamını kapatalım Anayasa Mahkemesi yeter de artar bize nasıl olsa" ifadelerini kullandı.

Muhalefetin, Anayasa Mahkemesi'nin kararı karşısında, "yanlışa alkış tuttuğunu" belirten Kuzu, şöyle devam etti:

"Twitter kararı külliyen yanlıştır"

"Tüm tedbirleri almamıza rağmen yasayı ve anayasayı dinlememe gibi bir durum var. Kaldı ki bireysel başvuru isminden belli tek tek uygulanan bir şeydir. Twitter ile alakalı sorun varsa 3 kişi gitmişse üçü hakkında kaldırabilirsin. Üçü hakkında kaldıramıyoruz, çünkü böyle bir imkan yok. Twitter, Türkiye’yi tanımıyor, vergi ödemiyor. 15 milyondan fazla insan bunu kullanıyor mahkeme kararlarını hiçe sayıyor, adam yerine koymuyor Türkiye’yi. Biz bunun kavgasını veriyoruz, Mahkeme de onlara destek oluyor, sorun bu kadar net. Dolayısıyla yani bu karardan bir an önce dönmek lazım. O zaman 3 kişi hakkında uygulamak gerekir bu kararı, başkası hakkında uygulayamazsın. Tek tek gidilen bir kurum çünkü bu. Neresinden bakarsanız Twitter kararı külliyen yanlıştır. Bir an önce zannediyorum ki Anayasa Mahkememiz bunu görür ve normal çerçevesine çeker bu kurumun uygulamasını."

"YSK kararlarına karşı AYM'ye gidilememesi lazım"

Burhan Kuzu, Yüksek Seçim Kurulu kararlarına karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılıp yapılamayacağı sorusuna da "Yüksek Seçim Kurulunun kararları kesindir diyor Anayasa. Başka bir yere müracaat edilmez diye çok net hüküm koymuş. O konuda gidilememesi lazım" yanıtını verdi.

Kuzu, "Yerel bir mahkeme kararı kapatma kararı alabilir mi, Anayasa Mahkemesinin bu kararı dururken?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Tabii ki alabilir. Vatandaş müracaat etmiştir. Kapatılmasını arzu eder ve TİB de kapatabilir. Çünkü bunlar hep söylüyorum ferdi başvuru. Yarın TİB de kapatsa Anayasa Mahkemesi tekrar karar verecek gibi kısır döngüye girer bu iş. İş baştan yanlış. Çünkü ortada ticari bir tablo var. Twitter ile Türkiye arasında, haliyle bunun bir rayına oturup bu şekilde konuşulması lazım. Tüm Arap dünyasında bile Twitter adam yerine koyuyor o ülkeleri, bizi saymıyor. Mahkeme de buna destek oluyor maalesef. Tablo bu. Evet, kararın milliyeti cibilliyeti olmaz ama zannediyorum herhalde mahkemeler kamu düzenini kamu yararını da bir anlamda önem arz ediyor. Sadece kişi hakları değil. Dengeyi iyi kurmak lazım.

Anayasa Mahkemesi'nin yanlıştan dönmesi bireysel başvurunun inandırıcılığını sağlar, o manada söyledim. Ama TİB ya da başka bir kurum veya Türkiye’deki mahkemeler, alt mahkemeler Twitter ile alakalı bir sorun gündeme gelirse her zaman kapatabilir, hiçbir engel yok. Hep diyoruz ferdi başvuru. Bunları öyle çok üst kurallar görüp herkesi bağlar elbette sonuç olarak ama ferdi başvuru olduğu için ilgili kişiyi bağlar önce."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir