Altın 1.200 doların altına düştü

Altın, ABD'de istihdamın beklentilerin üstünde artmasının ardından, yıllık kazancını sildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Altın, ABD'de istihdamın beklentilerin üstünde artmasının ardından Merkez Bankası Fed'in faiz artışına yaklaşacağı beklentisi ile, yıllık kazancını sildi.

Aralık vadeli altın kontratları yüzde 1.4 gerileyerek New York'ta 31 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Altın böylece 2014 yılında ilk kez 1.200 doların altına inmiş oldu. Altın fiyatlarının 2014 genelinde düşüş yaşaması halinde 1998'den bu yana ilk kez 2 yıl üst üste gerileme kaydedilmiş olacak. Kıymetli metal geçen yıl yüzde 28 gerileyerek 30 yılın en sert düşüşünü görmüştü.

ABD ekonomisinin hızlanması yatırımcının Rusya'ya karşı yaptırımlar ve IŞİD'e karşı askeri harekata rağmen altından vazgeçmesine neden oluyor. Yükselen faiz oranları kıymetli metale talebi azaltıyor. Zira altın yatırımcıya yalnızca fiyat artışları sayesinde kazandırırken, değer kazanan dolar talebi düşürüyor.

New York'taki Pension Partners LLC yatırım müdürü Charli Bilello " Artan gelirler Fed'in erken faiz artıracağına olan inancı destekleyecektir. Daha güvercin bir Fed'in altın için olumsuz olduğu algısı var" yorumlarını yaptı.

Aralık vadeli altın NyComex'te yerel saat ile 09:02'de yüzde 1.1 gerileyerek 1,201.40 dolar oldu. Bu fiyattan yapılacak bir kapanış altının yıl genelinde yüzde 0.1 gerilediği anlamına gelecek.

ABD'de işsizlik Eylül ayında yüzde 5.9 ile 6 yılın en düşük seviyesine indi. Eylül ayında istihdam 248.000 artarak beklentileri aştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 215.000 artış olmuştu. İşsizlik Ağustos ayındaki yüzde 6.1'den 5.9'a inerek, Temmuz 2008'den bu yana en düşük seviyeyi görmüş oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir