Altın 3 haftanın zirvesine çıktı

Altının ons fiyatı jeopolitik risklerin yeniden artmasının ardından son üç haftanın en yüksek seviyesi olan 1.332,80 dolara kadar yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası piyasada altının ons fiyatı jeopolitik risklerin yeniden artmasının ardından güvenli liman alımları ile son üç haftanın en yüksek seviyesi olan 1.322,80 dolara kadar yükseldi.

Rusya ve Ukrayna arasında gerilimin artacağına ilişkin endişeler ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'a hava saldırısı düzenlenmesi konusunda orduya yetki vermesiyle jeopolitik risklerin artması küresel risk iştahının azalmasına neden olurken, güvenli liman varlıklarına talebin arttığı görüldü.

Analistler, azalan risk iştahının en çok ABD 10 yıl vadeli tahvillere ve altına olan talebi artırdığını belirterek, bu sabah Çin'de açıklanan dış ticaret verilerinin de beklentilerden iyi gelmesinin altın fiyatını desteklediğini kaydediyor.

Güne yükselişle başlayan altının ons fiyatı 1.322,80 dolara kadar çıkarak 17 Temmuz'dan beri en yüksek seviyesini gördükten sonra şu dakikalarda 1.317 dolardan işlem görüyor.

Analistler, iyi gelen ABD verilerine rağmen altının artan jeopolitik risklerden destek bulduğunu belirtirken, teknik olarak altının ons fiyatında 1.325 - 1.330 dolar aralığının önemli direnç seviyesi olduğunu ifade ediyor.  

Dün, son bir ayın en yüksek seviyesi olan 91 lirayı gören altının gram fiyatı ise şu dakikalarda 90,4-90,8 lira aralığında yatay seyrediyor.  

Analistler, altının gram fiyatındaki yükselişte doların gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel TL karşısında değer kazanması ve altının ons fiyatındaki yükselişin etkili olduğunu vurguluyor. Analistler, teknik olarak altının gram fiyatında 91,3 TL'nin önemli direnç konumunda olduğunu dile getiriyor.

 "Altında jeopolitik risklerin etkilerini görüyoruz"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise altında jeopolitik risklerin etkilerinin görüldüğünü belirterek, altının son zamanlarındaki hareketleri incelendiğinde aşağı yönlü hareketlerde isteksiz olduğunu kaydetti.

Bunda en temel etkenin jeopolitik riskler olduğunu aktaran Karabulut, şunları söyledi:  

"Rusya - Ukrayna gelişmeleri buna mukabil Rusya'ya yapılan yaptırımlar ve  Rusya'nın restleri, diğer yandan ise Irak- IŞİD olaylarının ateşlenmesi ve artık ABD tarafından bir hava saldırısının konuşuluyor olması altını destekleyen jeopolitik riskler. Diğer yandan gram altın fiyatları ele alındığında TL'nin gelişmekte olan ülkelerden ayrışarak ve jeopolitik risk unsurlarına yakın olması ve yine Moody's'e yönelik not endişeleri nedeniyle TL'de değer kaybı ile birlikte gram altında dramatik bir yükseliş görüyoruz.    

Orta vadede altının gram fiyatının 91,5' TL'nin üzerinde tutunmaya devam etmesi halinde yukarı yönlü hareketin devamının gelebileceğini 96 TL seviyesine doğru bir yükseliş görülebilir, düşüşten bahsedebilmek için 91,5 seviyesinin altına gevşeme görülmelidir, ancak jeopolitik risklerin azalması ile olabilir, 88 ve 87 gram TL seviyelerine kadar gevşeme görülebilir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir