Altın bu seviyelerden satılmalı mı?

Altın fiyatları küresel kaynaklı gerekçelerle son 2 haftada yükselirken, ellerinde altın olanlar kuyumculara akın etti. Peki altın bozdurmak için doğru zaman mı?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Altın fiyatları küresel kaynaklı gerekçelerle son 2 haftada yüzde 10'a yakın prim yaparak gram bazında 96 lirayı aşarken, bu durum Kapalıçarşı'da sınırlı bir hareketliliğe yol açtı. 

Güvenli liman altının yatırımcısı artan fiyatları fırsat bilerek Kapalıçarşı'ya yöneldi. Düğün takıları, altın birikimleri, gün altınları için yüzde 10'luk artışı gören ve bu kazancı yeterli bulanlar Kapalıçarşı esnafını gezerek fiyat aldı. 

Yatırımcı en uygun teklifi yapan kuyumcuya altın birikimini bozdurmayı seçti.  

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Saraç ise, fiyatların son 2 haftada yaklaşık yüzde 10 artış kaydettiğini belirterek, kar satışlarının çarşıda kış dönemi nedeniyle ufak çaplı bir hareketlilik getirdiğini söyledi.  

Yüzde 10'luk artışın tamamının küresel ekonomik istikrarsızlıklardan kaynaklandığını yineleyen Saraç, "Dünyada bir durgunluk, deflasyon ortamı var. Bir yandan da ABD'de faiz artışı beklentisi var. Bu beklentilerle altının daha aşağılara inmesi gerekiyordu. Altını tam olarak güvenli liman diye tanımlayamayız ama güvensiz bir yatırım aracı da değil" dedi. 

Kapalıçarşı'ya yastık altındaki altınlarını bozdurmaya gelen bazı yatırımcılar da AA muhabirine değerlendirmeler yaptı.

'2015'te neler bekleniyor?' 

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarındaki yükselişin 96-97 lira bandında seyrettiğini belirterek, yatırımcıya bu hafta için kar satışı tavsiyesinde bulundu. 

İsviçre Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle kuvvetli para birimlerinde görülen istikrarsızlığın altına ilgiyi artırdığını belirten Yıldırımtürk, fiyatların bu hafta yüksek seyrini koruyacağını kaydetti. 

Altının gram fiyatının iç piyasada yükselişlerde 2014 Mart seviyesi olan 99 lira, geri çekilme durumunda ise 93 lira düzeyine kadar gerileyebileceğini aktaran Yıldırımtürk, uzun vadede ise aşağı yönlü seyrin sürmesini beklediklerini söyledi. Yatırımcılara tüyo veren Yıldırımtürk, "Daha önce satamamış olanlar 'daha fazla yükselecek o zaman satarım' demesinler. Yatırımcılar korkuyorlarsa en azından ellerindekinin yarısını satsınlar. Ama hiç korkmuyorlarsa bu fiyatları satış fırsatı olarak değerlendirebilirler" ifadelerini kullandı. 

Fiyatlardaki artışın sebeplerini sıralayan Yıldırımtürk, küresel negatif faiz trendinin altına ilgiyi artırdığını belirtti. Yıldırımtürk, şöyle konuştu: 
"Faizlerin düşüyor olması ve Avrupa'daki tedirginlikler, Yunanistan'ın avrodan ayrılıp ayrılmayacağı belirsizliği gibi gerekçelerle güvenli liman arayışları çerçevesinde altına yönelim var. Bazı büyük fonların da Amerikan tahvillerine yöneldiğini görüyoruz. Bu da faizlerin düşmesine neden oluyor. Bir de tabii Avrupa ve Japonya'da en son İsviçre Merkez Bankası'nın aldığı kararla bir gevşek para politikası uygulaması var. Fiaz indirimi de bunda etkili oldu. Dolayısıyla küresel piyasada işlem gören altın son 4 ayın en yüksek seviyelerine 1.280 dolara kadar geldi. Bu hafta altın bu güçlü görünümünü sürdürecek diye düşünüyorum." Yıldırımtürk, altının ons fiyatının yükselişlerde 1.295 doları, gerilemelerde 1.265 doları görebileceğini belirtti. 

'İçerde arz yapısı genişledi' 

İç piyasadaki altın fiyatları için de değerlendirmeler yapan Yıldırımtürk, düşen petrol fiyatlarının cari açığa merhem olduğunu belirterek, düşük faizin getirdiği memnuniyete dikkati çekti. Olası bir faiz indirimi beklentisiyle tahvil faizlerinin yüzde 7'lere çekildiğini aktaran Yıldırımtürk, Dolar/TL Kuru'nun da 2,34'lere kadar yükseldiğini belirtti. 

Kurun 24 ayar altının gram fiyatını da dolaylı olarak belirlediğini anlatan Yıldırımtürk, "Altın dış piyasa fiyatına göre içeride yaklaşık 5-6 dolar daha aşağıdan işlem görmesiyle birlikte 24 ayar altının gram fiyatı 95,5-96 lira dolaylarında işlem görüyor. Normal hesaplarda 98-98,5 lira olması gerekirken vatandaşımızın bu yükselişi satış fırsatı olarak değerlendirmesi, çarşıda yoğun satış altının iç piyasada arz yapısını genişletmiş durumda. Fiyatın daha düşük seyretmesinde etkili oluyor" değerlendirmesini yaptı.