Altın direncini kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Altın, geçtiğimiz hafta başı son 20 günün en iyi fiyatına ulaşmasının ardından, karını gören yatırımcılar ve teknik satışların etkisinde ons'ta 40 dolar birden kaybetti. ABD'nin iyi ekonomik verileri, boğaları Wall Street'e yöneltirken altın haftayı, yüzde 1.79 kayıpla kapattı. 

Altın’da ilk işlemin 1318.30 dolar/ons’tan gerçekleşmesinin ardından, Rusya ve Ukrayna arasındaki ihtilafın yeniden gerginliğe yol açması, güvenli liman olan altında teknik alımları harekete geçirerek 1328 dolar/ons’a taşıdı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin, para politikasının gevşetilmesine dair sinyalleriyle gevşeyen altın, ABD'li yatırımcıların alımlarıyla son 3 haftanın en iyi fiyatı olan 1331 dolar/ons'u kaydetti. Salı günü sert satışlarla ons'ta 40 dolar birden kaybeden altın, 1286 dolar/ons'a kadar gevşedi. ABD'nin imalat endeksi ve yeni sipariş rakamlarında ciddi düşüş kaydedilmesiyle toparlanarak 1300 dolar/ons üzerine çıktı. Perşembe günü, ABD'nin tüketici güveni son 9 ayın en kötü seviyesinden yükselişe geçerken, işsizlik başvuruları beklenildiği kadar kötü açıklanmadı. Wall Street ve dolar değer kazanırken, altın 1292 dolar/ons'a yuvarlandı. Cuma günü, Paskalya tatilinin başlamasıyla kapanan piyasalarda altında haftanın son işlemi 1295 dolar/ons olarak kaydedilmiş oldu. Yüzde 1.79 oranında kan kaybeden altını, gümüş yüzde 1.73, paladyum yüzde 0.8 ile izledi. Platin fiyatları, dünyanın en büyük üreticisi Güney Afrika’da öne çıkan iş anlaşmazlıklarından kötü etkilenerek yüzde 3.3 değer kaybetti.

Birçok ülkede devam edecek Paskalya tatilinden dolayı, Salı gününden itibaren açık olacak piyasalarda rehavet hakim olacaktır. Ayrıca Avrupa Birliği, ABD, Rusya ve Ukrayna’nın, Ukrayna'daki tansiyonun düşürülmesi konusunda anlaşmaya varmaları, altının aşağı yönde işlem görmesine neden olabilir. 1270 dolar/ons'a kadar geri çekilebilecek altın, tepki alımlarıyla fiyat bandını genişletmeye çalışacaktır.