Altın için tehlike devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz hafta altın, Almanya ve ABD'den açıklanan negatif ekonomik verilerin sayesinde yukarı yönde hamle yapsa da 1230 dolar/ons üzerinde kar satışlarıyla geri çekildi. Altın haftayı artıda kapatırken rakibi dolar yüzde 1.15 değer kazandı. Altın'ın dalgalı seyir izlemesi, orta vadede işlem yapan yatırımcıların temkinli davranarak piyasadan uzak durmasına ve hacimlerin düşük kalmasına neden oldu. 

 Altın piyasalara 1215 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Salı günü Bölge’nin lokomotif ülkesi Almanya’dan açıklanan Satın Alma Müdürleri Endeksindeki yükseliş, bu çeyrekte ülke ekonomisini genişleyeceğine dair okundu. Euro, 14 ayın dip seviyesinden yüzünü yukarı dönerken, altın da eşlik etti. Diğer yandan Orta Doğu’da nihayet IŞİD’in vurulma haberleri de altına geçiş sağladı. Altın haftanın en iyi fiyatı olan 1234 dolar/ons’a kadar ulaştı ancak bu seviyede tutunamadı. Hafta ortasında, dolar ivme kazanırken altın son 8 ayın en kötü fiyatı olan 1207 dolar/ons'a yuvarlandı. ABD’den gelen verilerin ve tepki alımlarının da etkisiyle kritik eşikten döndü. ABD’de dayanıklı mal siparişleri, beklentileri hayal kırıklığına uğratarak gerilerken, Tüketici güven endeksine göre de, güvenin sarsıldığı görüldü. Diğer yandan işsizlik başvurularında da artış gözlendi. Tekrar alımları karşılayan altın son gün, 1231 dolar/ons'a uzandı. kar satışlarına maruz kalan maden seans sonunda 1218.34 dolar/ons'ta dengelenerek haftayı artıda kapattı. Diğer kıymetliler ise kırmızıda kaldılar. Gümüş yüzde 1, platin yüzde 2.65, paladyum yüzde 3.73 değer kazandı. 
Dünyanın ikinci büyük altın ithalatçısı Çin’de, Maliye Bakanı tarafından yapılan açıklamada, son zamanlarda kaydedilen zayıf ekonomik verilere rağmen, yurtiçi para politikalarına ya da diğer ekonomik canlanmayı sağlayacak tedbirlere artık daha fazla teşvik uygulanmayacağı belirtildi. Bu haberler, kıymetli madenlerin de içinde olduğu ham madde sektörü için ayı piyasasına göz kırpan bir ipucu olarak algılandığından önümüzdeki günlerde altın Çin'in fiziki alımlarından mahrum kalacak gibi gözüküyor. Bu hafta satış ağırlıklı bir seans izleyebilir.