Altın ticaretinde düşüş bekleniyor

Güçlü dolar ve ihraç pazarlarındaki belirsiz görünüm Türkiye'nin altın talebini azaltacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sektör yetkilileri dünyanın başlıca altın pazarlarından Türkiye'de altın talebinin genel seçim öncesi tüketicilerin alımları ertelemeleri nedeniyle gerileyebileceği belirtirken, Irak'taki savaş ve Rusya'nın ekonomik zorlukları nedeniyle mücevher ihracatının sınırlanabileceğine dikkat çekiyorlar.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre dünyanın dördüncü büyük altın tüketicisi olan Türkiye'nin altın ithalatı 2014'te yüzde 50'nin üzerinde azalarak 131 tona geriledi. Türkiye'nin ithalatı 2013 yılında 302 ton ile rekor kırmıştı.

Geçen yılki düşüş İran'dan gelen talebin durmasının yanı sıra, kurdaki yükseliş nedeniyle altının TL fiyatının yüksek kalmasından kaynaklandı.Bu yıl ise dolarda öngörülen değer artışı ve Haziran ayında yapılması planlanan genel seçimlerin altın talebine set çekmesi bekleniyor.

Altın ticareti yapan AG Altın Genel Müdürü Gökhan Aksu, "Altın fiyatları ons bazında düşüyor da olsa doların TL karşısında güçlü kalması nedeniyle altın fiyatlarının TL bazında pahalı kaldığını görüyoruz. Türk tüketicilerin talebinin artması için altının TL bazında fiyatının da geri gelmesi gerekir" dedi.

ABD'de merkez bankasının bu yıl faiz artırmaya giderek yaklaşması nedeniyle TL gibi gelişmekte olan ülke para birimlerinin baskı altında kalması bekleniyor.

AG Altın Genel Müdürü Aksu, altın ithalatının bu yıl 120 ton civarına ineceğini, Cumhuriyet altını üretiminin ise yatay kalarak 40-45 ton seviyesine olacağını tahmin ediyor. 

Mücevher üreticileri için de belirsiz bir görünüm hakim. Başlıca ihraç pazarları olan Irak, Rusya ve Basra Körfezi'ne kıyısı olan Arap ülkeleri petrol fiyatlarındaki düşüş, zayıf ekonomi ve savaşla karşı karşıya bulunuyor.

Türkiye'nin iki büyük mücevher üreticisinden Altınbaş Holding'in CEO'su Ali Bulut, "İhracata yüzde 10 eklersek bu sene şanslıyız. Irak çok etkiledi, oraya gönderemiyoruz. Arap Baharı yüzünden de Kuzey Afrika bitti" dedi.

İhracatçıların verdiği bilgiye göre Türkiye'nin altın mücevher ihracatı 2013'teki 2 milyar dolar seviyesinden geçen yıl 2.9-3 milyar dolar aralığına yükseldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir