Altın yolunu buldu

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

 

Geçtiğimiz haftaya Çin'in pozitif imalat rakamlarıyla iyi bir başlangıç yapan altın, 1.320 – 1.340 dolar/ons bandını korudu. Perşembe günü ABD'nin emek piyasasına dair açıklanan sürpriz verilerle ivme kazanan altın son gün 1.379 dolar/ons'a kadar tırmandı. Diğer kıymetli metallerin de yükselerek birbirine destek çıktığı haftada sarı maden yüzde 4.75 değerlenirken, gümüş yüzde 13’lük getirisiyle göz doldurdu.

Altın, geçtiğimiz haftaya 1315 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Asya kaplanı Çin’in imalat üretim rakamları, Temmuz ayında bu senenin en hızlı artışını kaydederek, dünyanın 2. büyük ekonomisinin, iki seneden fazla zamandır büyüme problemi yaşamasında şeytanın bacağını kırdığını gösterdi. Ülkenin hisse senetleri ralli yaşarken altın ilk etapta 1333 dolar/ons’a kadar uzandı. Ayrıca, Çin hükümetinin ekonomisine yeni teşvik tedbirleri uygulamayı planlaması, hem kıymetli hem temel metal piyasası için itici güç oluşturdu. Diğer yandan dünyanın en büyük altına dayalı fonu SPDR Gold Trust, uzun zaman sonra ciddi alımları karşılayarak altını destekledi. Euro/dolar paritesi ise altının aksine haftaya aşağı yönde işlem görerek başladı. Salı günü Alman ZEW ekonomik cari durum ile beklentiler endekslerinin yüksek gelmesi, yatırımcılarının risk iştahını kabartarak hisse senetlerine yönlendirirken,  Avrupa’da hisse senetleri son 2.5 ayın en iyi seviyelerine yükseldiler. Altın satışa maruz kalarak tekrar 1320 dolar/ons seviyesine kadar geri çekildi. Hafta ortasında altın, ABD'li yatırımcıların tepki alımlarıyla toparlandı. Aynı gün Dünya Altın Konseyi 2. ekonomik çeyreğe dair istatistiklerini açıkladı. Konseyin verilerine göre; Çinli ve Hintli alıcıların altın mücevher talebi 2. çeyrekte yüzde 37 oranında artış gösteriyor. Düşük seviyedeki altın fiyatlarının, küresel mücevher talebini artırmasından dolayı son 5 sene içindeki en yüksek hacme ulaşan talep 575.5 ton olarak kaydedildi. Aynı şekilde külçe ve para altınlarda da rekor talep seviyesi olan 507.6 ton artış ve teknoloji sektöründe de yüzde 1 oranında marjinal yükseliş kaydedildi. Artış kalemlerinin yanında merkez bankalarının alımlarına baktığımızda yavaşladığını ve 70-160 ton aralığında kaldığını görüyoruz ki, bu bant önceki yılın yüzde 57 gerisinde kalırken, tedarik rakamları geri dönüşümdeki yüzde 21’lik düşüş, arzın 62 ton daralmasına neden olmuş durumda. Perşembe günü, ABD'den açıklanan işsizlik başvurularında ciddi düşüş kaydedilmesiyle birlikte altın yüzünü yukarı döndü. ABD hisse senedi piyasaları perakende ve teknoloji hisselerindeki sert düşüşten etkilenirken, kağıtlardan çıkan yatırımcılar altını omuzlayarak 1370 dolar/ons kadar ulaşmasını sağladı. Gümüş ve PGM grubu metaller de yükselerek altına destek çıktılar. Euro/dolar paritesi 1.358 seviyesine kadar hamle yaptı. Son işlem günü ağırlıklı olarak 1.360 – 1.370 dolar/ons bandında işlem gören altın, seans sonuna doğru 1379.73 dolar/ons’a uzanarak son 1 ayın en iyi seviyesini kaydetti ve 1376.50 dolar/ons’ta dengelendi. Altın yüzde 4.75 oranında kazandırırken, paladyum yüzde 2.83, platin yüzde 1.43 değerlendi. Kıymetlilerden gümüş yüzde 13’lük getirisiyle yatırımcılarını ihya etti. Tüm baz metallerin de değer kazandığı haftada ham petrol fiyatlarında ortalama yüzde 2 yükseliş kaydedildi. ABD hisse senedi piyasalarında ise Dow Jones yüzde 2.1, Nasdaq yüzde 1.6 kayıp yaşadı.

Altın, beklentimiz doğrultusunda 1370 dolar/ons’a ulaştı. Yeni haftada direnç seviyesi 1.420 dolar/ons olarak gözüküyor. Altının yukarı istekli grafiği daha fazla yatırımcıyı cezp edecektir ve hedeflenen seviyeye hızla ulaşılabilir, bu seviyelerden kar satışı yaşanması pek muhtemel ancak hemen telaşa kapılmayıp biraz daha uzun vadede işlem yapılması kazancın garantiye alınmasını sağlayabilir.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018