Altına talep 2015’te tekrar yükseliyor

HSBC Menkul Kıymetler’in hazırlamış olduğu bir rapora göre altına olan talep, Asya’da külçe tüketimindeki artışın hızlanması ve yatırımcıların altın destekli ETP ürünlerine dönmesi ile tekrar yükseliyor olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

DIŞ HABERLER - 2014’te zor bir yıl geçiren sarı metale talebin 2015 yılında Asya’daki talep ve yatırımcının altın EFP’lerine ilgisinin tekrar artmasıyla yükseleceği belirtildi. HSBC Menkul Değerler’in ABD biriminin hazırlamış olduğu bir rapora göre altına talepte yüzde 15 bir artış yaşanabilir. Analist James Steel ve Howard Wen’in hazırlamış olduğu ve geçtiğimiz çarşamba günü yayınlanan raporda toplam talebin 2015 yılında 4.127 metrik tona yükselebileceği belirtildi. Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre altına talebin tarihi rekor yaptığı 2011 yılında bu rakam 4.582,3 tondu ve altının ons fiyatı 1.921,17 dolar seviyesinde zirve yapmıştı. İsviçre frangındaki euro üstlimitinin kaldırılmasının ardından altının ons başına 1300 dolara doğru ilerlediği belirtiliyor. Altının ons fiyatı dün 1.280,78 dolarla günü kapadı. 

Çin ve Hindistan talebi altını destekleyecek 

Altın, sarı metalin desteklediği ETP’lerden çıkışlarla birlikte 2000 yılından geçtiğimiz yıla kadar ardarda düşüşler yaşamış, dolar güçlenmiş ve ABD hisseleri yükselmişti. Çin’deki ekonomik yavaşlama ve Hindistan’daki altın alımına getirilen kısıtlama da, dünyanın en büyük altın tüketicilerinin altın fiyatlarını düşürmesiyle sonuçlanmıştı. HSBC raporuna göre bu yıl Asya’da talebin canlanmasıyla, altın fiyatları da tekrar yükseliyor olacak. Çin Altın Kuruluşu’nun haziran ayındaki raporunda belirttiği gibi göre altının batıdan doğuya doğru hareketinin, yükselen gelirlerin talebi de yükseltmesi sebebiyle en az yirmi yıl daha devam ediyor olacak. Merkez bankalarının altın biriktirmesinin bu yıl da devam edeceğinin muhtemel olduğu belirtilen rapora göre, altın fiyatları bununla da desteklenecek. 2010 yılında, 20 yılın ardından net altın alıcısına dönüşen merkez bankaları, rapor tahminlerine göre 2013’te yaptıkları 300 ton alımın ardından, bu yıl 400 ton altın satın alacak. 

Altın destekli ETP’lerde 50 ton artış yaşanacak 

Raporda “Mücevher, sikke ve külçe talebi 2013’teki aşırı yüksek seviyelerinin ardından 2014’te düşmüştü. Bu yıl uzun vadeli ekonomik ve demografik görünümleri altına talebin artıracağını gösteren Çin ve Hindistan’la talepte artış bekliyoruz” denildi. Çin ve Hindistan dünyadaki toplam altın talebinin neredeyse yarısını oluşturuyor. Altın destekli ETP varlıklarının ise bu yıl 50 ton kadar artacağı öngörülen HSBC raporuna göre, fiyattaki yükselişin en önemli ikinci sebebi ise bu girişler. Bloomberg verilerine göre altın destekli ETP’lerden geçen yıl, 164.4 ton çıkış oldu. 

Fed’in faiz artırımı altının kaderini belirleyecek 

Bu yıl toplamda yüzde 3.7 artış yaşayan altın, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımını erteleyebilir spekülasyonlarıyla tekrar yükselişe geçti. Uzmanlara göre başlıca petrolde olmak üzere, emtialardaki düşüşün enflasyonu hedef seviye olan yüzde 2’nin altına itmesi ihtimali Fed’in faiz artırımını geciktirmesi için önemli bir sebep olabilir. HSBC tarafından hazırlanmış olan rapora göre altının 2015 yılındaki ortalama ons fiyatı 1.234 dolar olacak. Külçe altının ise 1.120 ila 1.305 dolar arasında işlem göreceği öngörülen rapora göre, altının fiyatını gelişmekte olan ülkelerdeki alıcılar etkileyecek. 

Güney Afrika’daki arz sorunu da fiyatları destekleyecek 

Güney Afrika’da faliyet gösteren Kai Invesment’ın geçtiğimiz hafta yayınladığı bir rapora göre ise, altın fiyatları Güney Afrika madenlerindeki arz problemi sebebiyle yükselecek. Ülkedeki maden şirketlerinin harcamaları kısmasıyla yönetimler ve sendikalar arasında gerilimler olacak.

‘Fed’in faiz artırımıyla altın 2015’te yeni dipler görecek'

Öte yandan, altının yükseleceği değil, düşeceğine dair öngörülerde bulunan raporlar da bulunuyor. Altının tekrar canlanacağını öngören uzmanların aksine, Barclays’in geçtiğimiz hafta başında açıkladığı bir rapora göre güçlenen dolar ve Fed’in faiz artırımıyla altın 2015’te yeni dip seviyelerini test edecek. Banka altın fiyatlarındaki tahminlerini düşürerek altının 2015 ortalama fiyatına dair tahminini 1.180 dolardan 1.170 dolara düşürerek fiyatların 2016’da 1.150 dolara kadar gerileyebileceği öngörüsünde bulundu. Barcays raporuna göre, bu yıl en düşük seviyelerini test edecek olan altın, 2015’te Asya’daki yükselen taleple toparlanma yaşayacak. İsviçre’deki UBS bankası doların güçleneceği ve ABD’de faiz oranlarının artacağı beklentisiyle altının beklentilerin üzerinde düşeceğini düşünerek, 2015 yılı altın fiyatı tahminlerini 1.200 dolardan 1.190 dolara düşürdü.

Bu konularda ilginizi çekebilir