Altını, Avrupa Merkez Bankası omuzladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nazlı Gökçe MİS /  TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz hafta altın 1300 dolar/ons'u geçmesinin ardından yatırımcıların kar satışlarına uğrayarak geri dönmüşken imdadına Avrupa Merkez Bankası yetişti. Sonrasında bir miktar kar satışlarına uğrayan altın seans sonunda 1302.05 dolar/ons'ta dengelenerek 1.69 değer kazandı. Doların ekmeğine yağ süren bu gelişme ile rezerv para yüzde 1.22 değer kazandı. 
Haftaya 1280 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın ilk gün ABD piyasalarının kapalı olmasından dolayı yatay işlem gördü. Salı günü, yatırımcılar cuma gününden kalan güvenli liman alımlarına devam ederek madeni 1.290 dolar/ons üzerine taşıdılar. Almanya’dan açıklanan Zew Yatırımcı hassasiyeti endeks rakamları beklentilerin oldukça üzerinde gelince altın frene bastı. Hafta ortasında 1305 dolar/ons'a ulaşan altın, Bu seviyeden geri adım atınca, karını görmek isteyen yatırımcıların satışlarıyla altın 1284 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Merkez Bankası’nın piyasalara para enjekte etmesini bekleyen aktörler, Draghi’nin 1.1 trilyon euro değerinde varlık alımı yapacağı yönündeki açıklamalarıyla teskin oldu. Hem devlet hem özel sektöre yönelik yapılacak tahvil alımları ayda 60 milyar olarak geçekleşecek. Mart 2015’te başlayacak varlık alımları Eylül 2016 sonuna kadar devam edecek. Piyasa otoriteleri bu hamle karşısında ikiye bölündü. ABD Eski Hazine Bakanı Larry Summers, parasal genişlemenin her derde deva olacağını düşünmek hata olur derken, Merkel ise dünyadaki likidite fazlasından memnun olmadığını dile getirdi. IMF Başkanı Lagarde ise kararı memnuniyetle karşılarken, bölgedeki borçlanma maliyetlerinin azalacağını ve enflasyon beklentilerinin yükseleceğini belirtti. Altın, gelişmelerin ardından sert şekilde yükselişe geçerek 1.307 dolar/ons’a ulaştı. Cuma günü adım adım geri çekilen altın seansı 1.302 dolar/ons'tan  bitirererek yüzde 1.69 getiri elde etti. Gümüş yüzde 5.34'lük kazancıyla göz doldururken, platin yüzde 1.29 ve paladyum yüzde 2.2 kazandırdı.

Aslında önemli olan haber değil, piyasaların habere tepkisidir. Bazı görüşlere göre Merkez Bankası, piyasalara istikrar getirip ekonomiyi destekleyebilir ancak, büyümeyi artıracak adımlar ulusal hükümetler tarafından atılmalı. Parasal genişleme hamleleri altın için pozitiftir. Majör para birimlerindeki değer kaybına karşı yatırımcıları kendilerini korumaya yönlendirir. Altının, keskin bir yükseliş için 1.320 ve ardından 1.350 dolar/ons’u aşması gerekli.