Altının onsu 1000 doların da altına düşebilir

Uzmanlar kritik 1.180 dolar seviyesinin altına inen sarı metalin yeni bir satış dalgasına kapılması halinde 2009 yılındaki seviyesine geri döneceği görüşünde...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımlarını sonlandırması ve Japonya Merkez Bankası’nın teşvikleri artırması ile doların güçlenmesi altın talebini azalttı. Fed’in ekonomiye güven duyduğuna işaret ederek para musluğunu tamamen kapattığı geçtiğimiz hafta 1.250 dolar civarından satılan altın büyük bir satış dalgasına kapılarak uzun zamandır kıramadığı 1.180 dolarını aşağı yönlü kırdı. Bu seviye uzmanlara göre kritik. Eğer altın üst üste iki haftalık kapanışını bu seviyenin altında yaparsa uzmanlara göre 70-80 dolarlık yeni bir satış dalgası altını vurabilir. Bir sonraki durak ise uzmanlara göre 1000 doların altı. 

ABD'nin faiz artırım sürecine girmesi ve dünyada enflasyonun korkulacak düzeyde olmaması altını düşürmeye devam etti. ABD’nin faiz artırmak için çok uzun beklemeyeceği algısının oluşması altını negatif etkiledi. Sarı metal son dört yılın en düşük seviyelerine geldi. Cuma günü 1.172 dolardan kapanmadan önce gün içinde 1.161,25 dolar/ons seviyesini test eden altın dün de spot piyasada 1.161,70 dolardan satıldı.

Uzmanlara göre altının 2013 yılından beri defalarca deneyip kıramadığı 1.180 doları aşağı yönlü kırması iyi haber değil. Altının haftalık kapanışının iki hafta üst üste 1.180 doların altında gerçekleşmesinin satışları hızlandıracağı belirtiliyor. Bu durumda altında 70-80 dolarlık yeni bir satış baskısı oluşabileceği kaydediliyor. Altında ilk destek seviyesi olarak 1.150 dolar görülüyor fakat 1.180 doların üzerine çıkılmazsa, söz konusu seviyeler direnç olarak görülmeye başlayacak. Orta vadede ise altının 1000 dolara hatta bu seviyenin de altına inmesi süpriz olmayacak. Sarı metal en son Ekim 2009’da bu seviyeleri görmüştü. Hedge fonlar ve para yöneticilerinin altında uzun pozisyonlarını azaltmaları altını zayıflatan faktörlerden. Dünyanın en büyük altına dayalı borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust’dan çıkış ekimde ivme kazandı. Diğer yandan altın, en büyük tüketici Asya’dan da fiziki talep açısından destek bulamıyor. Bu da altında 1000 dolar beklentilerini artırıyor. 

Societe Generale analisti Michael Haigh, MoneyNews’a yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarındaki düşüşün altında baskıyı artırdığını ve altının 1000 dolara inme olasılığının arttığını söyledi. Daha ucuz enerjinin daha düşük enfl asyon anlamına geldiğini ve altındaki düşüş trendinini beslediğini belirten Haigh, ABD’deki toparlanmanın da altın için başağrısı olduğunu ifade etti.

au1.jpg

au2.jpg