Amacımız yaşamak ve yaşatmaksa...

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Dikkat! Alarmınızı yarın akşam (28 Mart Cumartesi) 20:30’a kurun ve çalar çalmaz ışıklarınızı bir saatliğine kapatmayı unutmayın! Böylelikle dünyada 2 milyar insanın katıldığı ortak mücadelenin bir parçası olun...

Eğer gelecek nesilleri düşünüyorsak, masmavi bir gökyüzü hayal ediyorsak, çocuklarımızın mutlu yarınları olsun istiyorsak, yaşadığımız gezegeni seviyorsak, kuraklığın ülkemizin kaderi olmamasını diliyorsak, verimli hasat dönemleri planlıyorsak, sel baskınları artmasın diyorsak, balıkların denizlerimizde nesillerini sürdürmesini hayal ediyorsak, kuşların sesini duymaya devam etmekse hedefimiz, ağaçsız bir dünya hayal edemiyorsak, yani amacımız yaşamak ve yaşatmaksa bu haftasonu sloganımız bu, ışıklarımızı bir saatliğine kapatacağız...

Amaç, iklim değişikliği sorununa dikkat çekmek... Bireysel katılımcılar evlerindeki ışıkları, kurumsal katılımcılar ve anıtsal yapılar ise dekoratif aydınlatmalarını bir saatliğine kapatarak kampanyaya katılacaklar. 

Ülkemizde WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) üstlendiği etkinliğe geçtiğimiz yıl 400’den fazla kurum birçok belediye ve valilik katılmış, aralarında Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Ayasofya Müzesi, Süleymaniye Camii, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin de bulunduğu 17 anıtsal yapı da ışıklarını bir saat boyunca kapatarak bu küresel kampanyaya destek vermişti. Geçen sene olduğu gibi bu yıl da Garanti Bankası, Coca-Cola ve VİKO kampanyanın ana sponsorları.

Dünya Saati etkinliği 2007 yılında Avustralya'da başlamış. Ülkedeki tarihi ve anıtsal yapılar, binlerce kurum ve milyonlarca insan ışıklarını bir saatliğine kapatarak iklim değişikliğiyle mücadele için tüm dünyaya şu mesajı vermişler:
Hepimiz tek evimiz olan gezegenimizin karşı karşıya olduğu, başta iklim değişikliği olmak üzere çevre sorunlarıyla mücadele etmek için acilen adım atmalıyız!

Avustralya'da 2 milyondan fazla insan ve 2 binden fazla kurum katılmış ilk etkinliğe. Dünya Saati kısa sürede 7 kıtada, 150'den fazla ülkede, 7 binden fazla şehirde milyonlarca insana ulaşarak bugün dünyanın en büyük çevre hareketinin adı olmuş.

Yarın dünyanın anıtsal ve tarihi yapılarından Sidney Liman Köprüsü, Toronto'daki CN Kulesi, San Francisco'daki Golden Gate Köprüsü, Roma'daki Kolezyum, Çin Seddi ve Boğaziçi Köprüsü gibi küresel öneme sahip birçok anıt yapı ve tarihsel bina, hızla büyüyen kampanyanın umudunu ışıklarını kapatarak tüm dünyaya iletecekler.
Çünkü, iklim değişikliğinin etkisi sıcaklıklardaki artışla sınırlı değil. Kuraklık, sel baskınları ve şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme gibi etkenler sonucunda insanlar, bitkiler ve hayvanlar ciddi risk altında. Bu nedenle Dünya Saati kampanyası bu yıl iklim değişikliği sorununa dikkat çekmeyi amaçlıyor.

WWF-Türkiye, “İklim değişikliği ile mücadele etmek için geçerli nedenlerim var” sloganıyla tüm katılımcıları ışıklarını kapatma nedenlerini #DünyaSaati etiketiyle birlikte sosyal medyada paylaşmaya davet ediyor. Bu arada etkinliğe destek vermek isteyen bireysel ve kurumsal katılımcıların dunyasaati.org adresinden kayıt yaptırmaları istatistikler için önemli.

Yarın akşam 20.30’da gecenin karanlığında, umudun ışığında buluşmak üzere... 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar