Amazon’un liderlik ilkeleri

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Bizde liderlik ilkeleri duvara asılan şık, ilham verici bir tabela değildir. Bu ilkeler, tıpkı bizim gibi, hep işin içinler. 'Amazonlular' bunları her gün kullanır; örneğin, yeni projeler için fikirleri tartışırken, bir müşterinin problemine en iyi çözüm için karar verirken ya da işe başvurmuş adaylarla görüşürken. İşte, bizi bu kadar özel yapan şeylerden birisidir bu.

Amazon şirketinin web sayfasında böyle söyleniyor. Amazon, internet üstünden satış yapan, değeri 264 milyara dayanmış bir şirket. Kitap satışı ile başladığı faaliyetini giyeceğe, elektronik aygıtlara, otomobil parçalarına kadar genişletmiş durumda. The New York Times gazetesinde Amazon ile ilgili bir yazı, dijital dünyadaki çalışma koşullarına ilişkin bir fırtına kopardı. Bu konuya önümüzdeki hafta değinmeden önce, Amazon’daki liderlik ilkelerini paylaşmak istedim.

Liderlik ilkeleri

1- Liderlerin müşteri saplantıları vardır:

Her şey müşteri ile başlar ve oradan geriye doğru gider. Liderler müşterinin güveni kazanmak ve bu güveni korumak için sıkı çalışırlar. Rakiplerin ne yaptığına baksalar da, asıl takıntıları müşteridir.

2- İşi sahiplenirler:

Liderler işin sahibidir. Uzun dönemli düşünürler; kısa dönem çıkarı için uzun dönemin değerlerini feda etmezler. Kendi takımlarının ötesinde, tüm şirket adına hareket ederler. Asla “Bu benim işim değil” demezler.

3- Yeni şeyler icat eder ve basitleştirirler:

Liderler takımlarının yeni bir şeyler bulmasını bekler ve isterler. Daima işi basitleştirme yollarını ararlar. Her şeyin son derece farkındadır, her yerde yeni fikirler ararlar. 

4- Çoğu kez haklıdırlar:

Liderler çoğu kez haklıdır. İşle ilgili güçlü yargıları ve önsezileri vardır. Değişik bakış açılarını ararlar ve inandıklarını hep sorgularlar

5- En iyileri işe alır ve geliştirirler:

Liderler performans çıtasını her işe alma ve terfide yükseltirler. Müstesna yetenekleri  fark ederler ve organizasyon içinde onlara yol açarlar. Lider yetiştirirler ve başkalarına koçluk etme rolünü ciddiye alırlar.

6- Yüksek standartlar konusunda ısrarcıdırlar:

Liderlerin standartları yüksektir. Çoğu kişi bu standartların makul ölçüler ötesinde yüksek olduğunu düşünebilir. Liderler sürekli olarak çıtayı yükseltir; takımlarını üstün kaliteli ürün, hizmet ve süreç üretmek için yönetirler.

7- Büyük düşünürler:

Küçük düşünmek kendini tatmindir. Liderler ilham veren cesur hedefler yaratır ve bunu yayarlar. Farklı düşünürler.

8- Eylemcidirler:

İş dünyasında hız, fark yaratır. Bir çok kararlar ve eylemlerden geri dönülebilir; bu nedenle çok ince eleme ve sık dokumaya gerek yoktur. Ölçülü risk almaya değer verilir.

9- Tutumludurlar:

Az ile çoğu başarmalıdır. Kısıtlar bizi becerikliliğe, kendi  kendimize yetmeye ve yaratıcı olmaya zorlamaktadır. Eleman sayısını artırmaya, bütçeyi büyütmeye ve sabit giderleri artırmaya puan verilmez.

10- Sürekli öğrenirler  ve meraklıdırlar:

Liderler öğrenmeyi asla bırakmazlar ve kendilerini geliştirme yollarını ararlar. Yeni olasılıklar için meraklanırlar ve onları keşfetmek için hareket ederler.

11- Güven kazanırlar:

Liderler dikkatle dinlerler, samimi konuşurlar ve başkalarına saygılı davranırlar. Çok güç ve utandırıcı olsa da  kendilerini eleştirirler. Kendilerini ve takımlarını daima en iyiye göre tartarlar.

12- Derin düşünürler:

Liderler tüm katmanlarda çalışırlar. Ayrıntılarla ilişkilerini koparmazlar, sık sık denetlerler; ölçümler ve deyişler farklı ise şüphelerini çeker; meselenin dibine inerler.

13- Omurgalıdırlar:

Liderlerin, aynı fikirde değilseler, kararlara saygılı bir biçimde meydan okuma zorunluluğu vardır. Liderlerin ilkeleri vardır ve tutarlıdır. Sırf sosyal uyum için ödün vermezler. Bir karar verildiğinde de  onu sonuna kadar desteklerler.

14- Sonuç odaklıdırlar:

Liderler işlerindeki kilit girdilere odaklanır ve zamanında ve istenen kalitede sonuç çıkarırlar. Yanlış gidebilecek şeylere rağmen, sonuca odaklanır, vazgeçmezler.

Son sözler

Şirketinizdeki yöneticilerinizde bu özelliklerin kaçı var? Bu özelliklerden siz kaçına sahipsiniz?

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019