Ambalaj makinesi üreticileri kendilerini sorguluyor

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

Hiper bağımlılıklar, erişilebilirlik sınırlarının genişlemesi,sürekli değişim ve sürekli uyum arayışı günümüz dünyasının gerçekliği. Bütün üretim alanlarının bugünkü temel sorunu, değişmelere uyum yeteneğini korumak ve geliştirmek.

Geçen hafta sonu Ambalaj Makineleri Derneği (AMD) toplantısına katıldık. Ambalaj makineleri üreticilerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini birinci ağızdan öğrendik. Başlıca sorunları 10 maddede özetlemek istiyoruz:
1) Bütün iş alanlarında rakiplerin rekabet stratejileri hızla değişiyor. Örneğin, ambalaj makineleri üretenler, başta Çin'deki gelişmeler olmak üzere, diğer ülkelerdeki üretim örgütlenmesini, devlet desteklerini, teknik gelişmeleri, fiyat politikalarını yakından izlemek,alternatif tepkiler geliştirmek zorunda.
2) Dünyanın başka ülkelerindeki gelişmeleri sadece üreticilerin izlemesi yetmiyor; rakiplere sağlanan açık ve gizli desteklerin, yaratılan sistemlerin fiyat-maliyet dengelerini etkilemesinin,haksız rekabet yaratan koşulların izlemesi,"rekabette şans eşitliğini" koruyacak düzenlemelerin eş zamanlı yapılması ekonomiye yön veren bütün aktörlerin ortak sorumluluğu.

Teknik destek ihtiyacı

3) Ambalaj makineleri üreticileri, eğitilmeye ve cesaretlendirilmeye ihtiyaçları olduğunu açık yürekle söylüyor. Sorunları çözerken devletin, girişimcilerin, ilgili diğer kesimleri ortak bir stratejiyi benimseyerek,ortak hareket etmelerinin önemi vurgulanıyor.
4) Ambalaj makineleri üreticileri, mesleki örgütlenmenin yetersiz olduğunu biliyor; örneğin 400'ü aşan üreticiden AMD'ye üye olanların sayısının 40 dolayında olmasının sektörün zayıf yanlardan biri olduğunu dile getiriyor. Mesleki örgütlenmenin zayıflığı, kendi aralarındaki iletişim de yetersiz kalmasına yol açıyor. Bu engelin hızla aşılması gerektiği söyleniyor.
5) Ambalaj makineleri üreticileri, eksiklerini tamamlamak,kendilerini geliştirmek için yatırım yapmaları gerektiğinin farkında ama, gelişmeleri hızlandırmak için "teknik destek sağlanmasına" ihtiyaçları olduğunu da belirtiyor.
6) Ambalaj makineleri üreticileri, birbirini anlama, işbirliklerdi ve güç birliklerini geliştirme konusunda ciddi adımlar atılamazsa, rekabet savaşında zorlanılacaklarını da çok net biçimde ortaya koyuyor.

Ucuz girdi sağlama

7) Ambalaj makineleri üreticileri, yurtiçinde ve yurtdışında ortak hareket etme yerine, günübirlik ihtiyaçlara göre fiyat vermenin sektörü derinden yaraladığı, sektördeki birikim yeteneğini zayıflattığı ve uzun dönemli geleceği tehlikeye soktuğu üzerinde de önemle duruyor.
8) Almanya gibi gelişmiş ülkelerin, ambalaj makineleri girdilerini alırken büyük alımlar yapabilmesi nedeniyle daha ucuz satın almalar yaptığı,ülkemizde de girdi maliyetlerini düşürebilmek için ortaklaşa hareket etmenin gereğinin altı çiziliyor.
9) Diğer üretim alanlarında olduğu gibi,ambalaj makineleri üreticilerinin de nitelikli işgücü bulma,eğitme, işyerinde tutabilme sorunları var. Bu önemli sorunun aşılması için girişimcilerin gönüllü katılımı ve özverisi kadar, kamunun eğitim düzenlemelerinin hayati önem taşıdığı ısrarla anlatılıyor.
10) Ambalaj makineleri üreticileri, teknik resim arşivleri, dokümantasyonların hazırlanması, finansman sistemi araçlarının erişebilirliği, banka sistemi işleyişi, yerel ve merkezi yönetimlerin üreticinin işlerini kolaylaştırıcı tutumları ve işlem maliyetlerini azaltacak önlemlerin de alınması gibi geleceği güven altına alacak düzenlemeler üzende de ısrarla duruyor.

Bugün yaşanmakta olanlarla ilgili,eli taşın altındaki üreticilerin ortaya koydukları sorunların küçük bir bölümünü başlıklar halinde özetledik. Toplantıda yaptığımız değerlendirmede de söylediğimiz gibi, günün sorunlarını bilmek önemli. Ama daha da önemlisi,yakın gelecekte makine üreticilerini bekleyen sorunların tartışılarak farkındalığın artılmasıdır. Gelecekle ilgili ne düşündüğümüzü de başka yazılarda paylaşmak istiyoruz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar