Ambalaj üretici için de tüketici için de önemli

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ambalaj, her türlü ürünün son kullanıcının eline sağlam ve sağlıklı geçmesini sağlıyor. Her türlü sanayi ürünü için de her türlü tarım ürünü için de önem taşıyor.

Ülkelerde gelir düzeyi, yaşam seviyesi yükseldikçe ve de özellikle işlenmemiş ve işlenmiş tarım ürünlerinde sağlık şartlarının önemi öne çıktıkça ambalajın önemi artıyor.

Şimdilerde çilek, kiraz, elma, armut bahçeden, tarladan tüketiciye ambalaj içinde geliyor. Pirinç, nohut, fasulye ambalajlı satılıyor. Sağlık nedeniyle tüketici salçayı, turşuyu, balı, peyniri ambalajlı almayı tercih ediyor.
Günümüzde ambalaj ürünün kalitesi kadar önem kazandı. Önce ürünü koruyor, sonra da albenisi ile ürünün pazarlanmasına katkı yapıyor.

Özetle iç ticaret de dış ticaret de geliştikçe ambalajın önemi artıyor.
Türkiye’de yılda kişi başı ambalaj malzemesi tüketimi 240 dolar. Kuzey Amerika’da 350-400 dolar.
Türkiye’de geçen yıl 6.5 milyon ton ambalaj üretildi. Üretilen ambalajın değeri 19 milyar dolar dolayında. 6.5 milyon ton ambalajın % 35’i plastik, yüzde 35’i oluklu mukavva, karton ve kağıt, yüzde 15’i cam, yüzde 6’sı metal ambalaj. 
Ambalaj pazarı hem Türkiye’de hem dünyada hızla büyüyor. Yıllık büyüme hızı yüzde 10 dolayında. Dünya’da 700 milyar dolarlık ambalaj pazarı var. Bu pazarın yüzde 20’si büyük ambalaj üreticilerinin hakimiyetinde.
Türkiye’de, Avrupa’nın en büyüğü olma yolunda gelişen büyük ambalaj üretim tesisleri var. Bu tesisler kaliteli ürünleriyle ihracat yapıyor. 2014 yılında toplam 6 milyon ton ambalaj üretiminin 1.5 milyon tonu ihraç edildi. 4 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

İhracatta Almanya pazarı önde. Daha sonra İngiltere ve İtalya geliyor.
Ambalaj sanayi, üretimde kullanılan girdilerin önemli bölümünü içeriden temin ediyor. İçeriden temin edilen girdilerin bir bölümü ithal, bir bölümü yerli. İçeriden temin edilemeyen 2 milyon ton ağırlığında 3.5 milyar dolar değerindeki yarı mamul ve girdi ise ithal ediliyor. İthalatta plastik girdi payı yüzde 50, kağıt-karton payı yüzde 40 dolayında.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018