Anadolu’nun yerel ürünleri YÖREX Fuarı'nda buluşacak

Bu yıl 5'inci kez düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı, 22-26 Ekim tarihleri arasında Antalya EXPO Fuar Merkezi’nde açılacak. Fuara bu yıl 100 bin ziyaretçi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR 

ANTALYA - Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, bu yıl 5. kez düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı’nın (YÖ- REX) 22-26 Ekim tarihleri arasında Antalya EXPO Fuar Merkezi’nde açılacağını söyledi. 

Yöresel ürün zengini Anadolu topraklarının bu potansiyelini bir türlü harekete geçirip ekonomiye kazandıramadığını vurgulayan Çandır, “Özellikle kırsal kalkınma ve yerinde istihdam için iyi bir fırsat olan yöresel ürünler, AB ülkelerinde 300 bin kişinin istihdam edilmesini sağlıyor. Borsamızın başlattığı YÖREX, yöresel değerlerin farkındalığını artırmak için önemli bir organizasyon olacak. 10 bin yıllık geçmişe sahip Anadolu topraklarında yüzlerce medeniyet kalıcı izler bıraktı. Türkiye’de kıyıda köşede kalmış binlerce yöresel ve geleneksel ürünün çoğu kaybolmaya Anadolu’nun yerel ürünleri YÖREX Fuarı'nda buluşacak Turizmin başkenti Antalya, 22 Ekim’de açılacak 5. Yöresel Ürünler Fuarı’na hazırlanıyor. Bu yıl 100 bin ziyaretçi beklenen fuara 81 il ve ilçedeki ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları ile ziraat odaları da katılacak. Ortadoğu, yöresel ürünler için iyi bir pazar olabilir yüz tutmuş durumda. Anadolu, Antalya’da el işleriyle, yiyecek ve içecekleriyle buluşacak” açıklamasını yaptı. Türkiye’deki yöresel ürünleri ekonomiye kazandırmak için ‘’Yöresel Ürünler Projesi’’ ni uygulamaya koyduklarını anlatan Ali Çandır, şöyle devam etti. “YÖREX’de Türkiye’nin bütün renkleri buluşacak. Aydın’ın inciri, Çanakkale’nin Mevlevi tatlısı, Van’ın otlu peyniri ve kedisi, Denizli’nin horozu, Zonguldak’ın Elpek bezi, Ankara’nın Çubuk turşusu, Kalecik karası üzümü, Adana’nın şalgamı, Diyarbakır’ın örgü peyniri, Devrek bastonu, Eskişehir lületaşı, Tokat basması gibi binlerce ürün fuarda hem tanıtılıyor hem de büyük firmalar ile iş bağlantıları sağlanıyor” dedi. 

Bu yıl 100 bin ziyaretçi bekliyoruz 

Geçen yıl fuara 80 bin ziyaretçinin katıldığını, bu yıl ise 100 bin ziyaretçi hedefl ediklerini anlatan Çandır, “Antalya bir dünya kenti olma yolunda ilerlerken aynı zamanda Anadolu ve Trakya’nın bir buluşma ve toplanma noktası olsun istedik. YÖREX’e ticaret ve sanayi odaları ile borsaların yanı sıra kalkınma ajansları ve üreticiler de büyük ilgi gösteriyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, fuarın uluslararası boyuta taşınması hedefini gösterdi. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Yöresel ürünlerimizi başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, dünyaya tanıtmak için çalışmalar yapıyoruz. Yöresel ürünler projemizin en önemli adımı bu olacak” diye konuştu.

Ortadoğu, yöresel ürünler için iyi bir pazar olabilir

YÖREX Fuarı ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Antalya Ticaret Borsası heyeti, Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz’u ziyaret etti. Yöresel ürünlerin uluslararası pazara açılması gerektiğini belirten Yavuz, “Anadolu çok sayıda yöresel ürüne sahip... Biz bunları ortaya çıkarıp dünyaya tanıtmak zorundayız. ABD, İtalya’da bunun örnekleri var. Ürünlerinizi tanıtmazsanız tanıtacak zeminleri hazırlamanız gerekiyor. Böyle bir zemini de Türkiye’de ilk kez Antalya Ticaret Borsası yaptı. Türkiye’nin bazı yöresel değerleri AB pazarında yerini aldı. Damak tadı bize yakın olan Ortadoğu ülkeleri de yöresel ürünler için iyi bir pazar olabilir. Yöresel değerlerimizle bu pazarlara girebiliriz. Böyle içerikli bir fuar mutlaka

 

Bu konularda ilginizi çekebilir