Türk okulları

Murat YÜLEK
Murat YÜLEK KÜRESEL BAKIŞ myulek@aya.yale.edu



Slovenya'da bir toplantıda tanıştığım bir yabancı iş adamıyla konuşuyoruz. Lafı çocuğunu okuttuğu okula getiriyor. "Türk okulundan çok memnunuz" diyor. Hem disiplinli hem de kaliteli eğitim verdiğini söylüyor. Amerikan aksanıyla İngilizce konuşmasını eğitiminin büyük kısmını ABD'nde yapmış olmasına bağlıyor. Çocuğunun da iyi bir dil eğitimi alması gerektiği istediklerini ve bunun da Türk okulunu seçmelerinde etkili olduğunu söylüyor. O sırada yanımıza gelen başka bir ülkeden başka bir işadamı da lafa karışarak kendisinin de çocuğunu "Türk okuluna" gönderdiğini anlatıyor.
Çeşitli uluslararası kuruluşlarda da değişik ülkelerde "Türk okullarından" mezun çok sayıda profesyonelle karşılaşıyorum. Bir manada Türk okulları bu ülkeleri yurt dışına açıyor. Bu kişiler Türk olduğumuzu duyunca büyük yakınlık gösteriyorlar. Karşılaştıklarımın bazıları, özellikle Türki Cumhuriyetlerden geliyorlarsa, Türkçe rahatça anlaşabiliyoruz. Normalde, Türki Cumhuriyetlerde konuşulan diyalektlerle Türkiye Türkçesi arasında fark olduğu için anlaşmak o kadar kolay değil. Özellikle Kırgızistan, Kazakistan gibi ülkelerle.

Geçen hafta, ilk defa katıldığım Türkçe Olimpiyatlarının Ankara'da yapılan kapanış ve ödül töreninde Kamboçya'dan Sudan'a Türkçe şarkılar söyleyen, şiir okuyan, halk oyunları gösterileri yapan gençleri yakından görünce yukarıdaki resim tamamlanmış oldu.

Türkiye'de sivil bir inisiyatif şeklinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan bu gayrete saygı duyulması ve desteklenmesi gerekiyor. Ne yazık ki, bazen tam tersine ödül yerine ceza görüyorlar.
Bu eğitim kurumları, içinde oldukları ülkelerin gelişmesinde anahtar rolü oynayacak olan insan kaynaklarını yetiştiriyor. Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ya da Afrika Kalkınma Bankası gibi "kalkınma finansmanı kuruluşlarının" eğitim alanında yaptıklarını destekliyor ya da yapamadıklarını yapıyorlar.

Aynı zamanda bu okullar, Türk işletmelerinin ve dış politikasının yurt dışındaki ön yargıları ve zorlukları yenmesinde yardımcı olacak yerel insan gücünü yetiştiriyor. Toplantılarda karşılaştığım insanlardan aldığım pozitif tepkiler daha şimdiden bu olumlu sonuçların üretildiğini gösteriyor.  
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Chief Sustainability Officer 06 Ağustos 2018