Ford’un torunlarından William Clay Ford Sr. öldü

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ford’un torunlarından Edsel Ford’un oğlu olan William Clay Ford öldü. Dedesi Henry Ford’dan, ilk uçuş deneyimini ise Charles Lindberg’in pilotajında Ford motorlu bir uçakla yaşayan William Clay Ford, 57 yıl Ford Motor Company’nin çeşitli kademelerinde çalışmış, Başkan Yardımcılığı yapmıştı.

ABD'de Federal Veraset Vergisi mevzuatına göre, hisse senedi sahibinin ölümü halinde, hisseler hayattaki eşine vergiden muaf olarak intikal ediyor. Ancak eşin ölümünde yüzde 55 oranında veraset ve intikal vergisi alınıyor.

Bu nedenle Ford ailesinde kuşaklar arasındaki hisse senedi intikali vergi ödeme arayışında, hisse senetlerinin satımına neden oluyor.

Buna ek olarak çoluk, çocuğun nakit para bulmak için hisseleri elden çıkarmaları da başka bir faktör.
Henry Ford II öldüğünde, varisleri 600 bin hisse senedini satmışlar. Bunu sadece 45 bini aile fertleri tarafından alınmış. Kalan kısım halka intikal ettiğinden A grubu hisse senedi haline dönüşmüş.

Henry Ford II'nin hayattaki erkek kardeşi, firmanın başkan yardımcısı 64 yaşındaki William Clay Ford Sr.’ın ve eşinin ölümü halinde aile fertleri yüzde 55 oranındaki veraset ve intikal vergisini ödeyebilmek için o kadar çok hisse senedi satmak zorunda kalacaklar ki, ailenin elindeki toplam hisse senetlerinin miktarı 30 milyon adedin altına düşebilecek.

Ford grubunu 1980 yılına kadar Ford, oğlu ve torunu yönetti. Yirmi yıl profesyonel yönetimi denedi. Profesyonel yönetimden sonra 2001 yılında kurucu Henry Ford'un torunu William Clay Ford Sr.’ın oğlu William Clay Ford Jr. şirketin başına geçti.

William Clay Ford Jr. 1957 doğumlu. Princeton ve MIT üniversitelerinde okudu. Sınıf arkadaşı Lisa ile evli. İki kız, iki erkek çocuğu var.

Vehbi Koç, "Henry Ford II ile 1946 yılında tanışmak istediğini, ancak on yıl sonra 1956 yılında Başbakan Menderes'in mektubuyla randevu alabildiğini" söylerdi. 

Ford-Koç işbirliğinin 20'nci yılı İstanbul Hilton'da kutlanmıştı. Henry Ford II, genç eşiyle İstanbul'a gelmişti. Ajda Pekkan bir konser vermişti. Toplantıya eşimle katılmış, çok etkilenmiştik.

İşbirliği’nin 50’inci yılı ise New York’da St.Ragis Oteli’nde kutlandı. Tesadüfen  New York’ta idik. Eşim ile bu toplantıya da katıldık.

Toplantıda Ford’un torunlarından William Clay Ford Jr. İle Koç’un torunlarından Mustafa Koç ilk defa bir araya geliyordu.

New York Post'un sosyete yazarı Liz Smith'in köşesinde Ford-Koç işbirliğinin 50'nci yılını kutlamaları ile ilgili bir haber yayımlamıştı. Smith, "Ahmet Ertegün'ün himayesinde Amerikan-Türk Derneği tarafından düzenlenen yemeği kaçırmayınız. Şu telefonu arayarak masa kiralayınız. İsminizi davetli listesine ekletiniz" diyordu.

Neyin ne olduğunu öğrenmek için verilen telefon numarasını aradım. Toplantı hakkında bilgi aldım. ”Toplantıya katılan belli bir ödeme yapacak. Bu ödeme Amerikan-Türk Derneği'ne gelir olacak. New York'ta St. Regis Oteli'nin çatısında saat 19.00'da kokteylle başlayacak smokinli, tuvaletli davete katılacaklardan platin masada oturabilmek için en az 25 bin dolar, altın masa için 15 bin dolar, gümüş masa için 10 bin dolar bağış yapmaları bekleniyor. Masa kiralayamayacakların "masasız" giriş bileti alma şansları var. Masasız platin giriş bileti 2.500, altın bilet 1.500, gümüş giriş bileti 1.000 dolar” dediler.

Amerika’da para ödemeden ünlülerin elini sıkmak bile imkansız. Bu ödemeler bağış olduğundan Amerikalıların vergiden düşme imkânları varmış.

Otuz yıl önce İstanbul Hilton'daki mükellef davette hem yemiş içmiş, hem de Vehbi Koç'un, William Clay Ford Jr.'ın amcası Henry Ford II ile Rahmi Koç'un elini sıkmıştık. Otuz yıl sonra William Clay Ford Jr. ve Mustafa Koç'un elini sıkabilmek için en az kişi başı 1.000 dolar ödemek gerekiyordu.
Telefonda verilen bilgilere göre bu önemli toplantıya katılamayacağız derken, platin masa satın alan bir işadamının davetlisi olarak bu toplantıya katıldık. Kutlamaları izleme şansımız oldu.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018