Antalya Limanı derinleştirilecek

Antalya Limanına daha büyük tonajlı gemilerin yanaşabilmesi için rıhtım uzatılacak ve liman da 4 metre daha derinleştirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, 2010 yılından bu yana Global Yatırım Holding tarafından işletilen Antalya Limanının geçen yıl yaklaşık yüzde 20 büyüdüğünü söyledi. 

Antalya Limanının batı Akdeniz ve doğu Ege'nin dünyaya açılma noktası olduğunu dile getiren Sert, Antalya'nın yanı sıra Isparta, Burdur, Afyon, Denizli gibi çevre şehirlerdeki üreticilerin de mallarını ve ihtiyaçları olan ürünlerin ithalatını Antalya Limanından gerçekleştirdiklerini kaydetti.  

Limanda yük trafiğinin büyük bir kısmını madencilik, çimento ve bu sektörlere bağlı alanların oluşturduğunu anlatan Sert, "Türkiye'deki toplam mermer ihracatının yaklaşık yüzde 33'ü Antalya Limanından yapılıyor, en büyük ihracat kalemimiz de bu. Limanımızdan yapılan yıllık mermer ihracatı yıllık 2,5 milyon tona ulaşıyor" dedi. 

Liman işletmesi olarak en büyük sıkıntılarından birinin demiryolu olduğunu belirten Sert, "Gönül isterdi ki bir demiryolumuz olsun ve bu demiryoluyla madenler ocaklardan limanımıza gelsin. 2023 yılı hedefleri arasında var fakat umarım daha erken olur" diye konuştu. 

"3 yılda 30 milyon dolarlık yatırım yapıldı"

Antalya Limanına son 3 yıl içerisinde büyük yatırım yaptıklarını kaydeden Genel Müdür Sert, yolcu terminalinin tamamen yenilendiğini ve dünya standartlarında bir yolcu terminali haline getirildiğini söyledi. 

Büyük ekipman yatırımında bulunulduğunu, limanın 40 senelik altyapısının sıfırlandığına dikkat çeken Sert, şöyle konuştu: 

"Antalya Limanı 1970'li yıllarda hizmete açılmış. O günden bugüne talihsiz bir özelleştirme süreci yaşanmış ve liman olması gereken noktayı yakalayamamış. Biz çağın ve ticaretin gereklerine uygun hale getirmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. 3 yılda yaptığımız yatırım 30 milyon doları buldu. Halen devam eden projelerimiz için 20 milyon dolarlık daha yatırım planlıyoruz." 

"Limanımıza daha büyük tonajlı gemilerin yanaşabilmesi için liman derinleştirme çalışmalarımız devam ediyor. Limanımızda deniz derinliği şu anda 10 metre, 4 metre daha kazacağız ve 14 metreye kadar deniz derinliğini artıracağız. Rıhtım da 250 metre daha uzun olacak" ifadesini kullanan Sert, derinleştirme çalışmasının 3 seneyi bulacağını çünkü birkaç milyon metreküp malzemenin denizden çıkarılması gerektiğini belirtti. 

Yaş meyve ve sebzeyi deniz yoluyla daha uygun maliyetle taşımak için proje üretiliyor

Antalya bölgesinin en önemli ihracat kalemlerinden birinin yaş meyve ve sebze ihracatı olduğunu fakat bu ihracatın çok küçük bir bölümünün deniz yoluyla yapıldığını ifade eden Sert, yaş meyve ve sebzeyi deniz yoluyla daha uygun maliyetle taşımak için proje ürettiklerini bildirdi. 

Antalya'daki yaş meyve ve sebze üreticilerinin yarı maliyetle Antalya'dan modern bir şekilde soğutucu konteynerlerle mallarını Rusya'ya gönderebileceklerini söyleyen Sert, "Şu andaki ihracat rakamlarıyla 50-60 bin konteynerle taşınması gereken yaş meyve sebze, bugün 2 bin konteynerle taşınıyor. Bu çok küçük bir miktar, bunun artırılması üretici lehine olur" diye konuştu. 

Taşıma miktarını bu yıl 250 bin TEU'ya çıkarmayı hedefliyorlar

2014 hedefleri konusunda da bilgi veren Sert, geçen yıl 220 bin TEU (6 metrelik konteyner) olan taşıma miktarını bu yıl 250 bin TEU'ya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 

Dökme yükte 2,5 milyon ton, yolcuda da 180 bine ulaşmayı hedeflediklerini belirten Sert, ayrıca saha betonlama işini de bu yıl tamamlamayı planladıklarını kaydetti. 

Bir liman şehri olmanın çok önemli olduğunu ifade eden Sert, "Dünyada otel şehri, turizm şehri diye şehirler yoktur, liman şehirleri vardır. Antalya bir liman şehri fakat kendisinin ne olduğunun farkında değil aslında. Buna sırtımızı çevirmemamiz, limana daha çok eğilmemiz lazım" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir