Antalya'da pamuk rekoltesi düştü

ANTBİRLİK Genel Müdürü Erdoğan, "Başta, şiddetli yağışlar nedeniyle rekoltemiz düşük gerçekleşecek. Yıl sonunda 19 bin ton civarında pamuk bekliyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Erdoğan, şiddetli yağışlar nedeniyle bölgedeki pamuk rekoltesinin düştüğünü bildirdi. 

ANTBİRLİK Manavgat Kooperatifi Mali Genel Kurulu sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Erdoğan, birlik ortaklarının beyanlarına göre bu yıl 26 bin 600 ton rekolte beklentileri olduğunu kaydetti. 

Manavgat'ta geçen haftalarda meydana gelen yağışları hatırlatan Erdoğan, "Başta, şiddetli yağışlar nedeniyle rekoltemiz düşük gerçekleşecek. Yıl sonunda 19 bin ton civarında pamuk bekliyoruz" dedi. 

Yağışların pamuktaki kaliteyi de etkilediğini vurgulayan Erdoğan, birinci kalite ham pamuk fiyatının borsada 1 lira 35 kuruş olduğunu bildirdi. Erdoğan, "Pamuğun çiftçiye kilogram maliyeti 1,55 lira. Bu nedenle pamuk üretiminden bir kaçış var. Üretici zarar edeceği için pamuk ekmekten kaçınıyor" diye konuştu. 

"Pamuk ekim alanları daralıyor" 

Antalya'da bu yıl 60 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldığını kaydeden Hasan Erdoğan, bölgede pamuk ekim alanlarının giderek daraldığına işaret etti. Erdoğan, "Gelecek yıl pamuk ekim alanlarında yüzde 30 düşüş olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'nin her yıl 2 milyar dolarlık pamuk alımı yaptığına değinen Erdoğan, devletin pamuk üretimine daha fazla destek vermesi gerektiğini savundu. Üreticilere verilen desteğin kilogram başına 55 kuruş olduğunu belirten Erdoğan, pamuk üretiminde girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ifade etti. 

Erdoğan, "Gübre, mazot ve işçilik maliyetleri diğer ülkelerden çok yüksek. Ayrıca doğrudan destekleme de daha düşük. Çiftçiler pamuk ekmekten vazgeçiyor" dedi. 

Ortaklara 32 milyon lira kredi kullandırıldı 

ANTBİRLİK'in bu yıl ortaklarına 32 milyon lira kredi kullandırdığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: 

"Ancak görünen o ki sene başında beklediğimizden 10 bin ton daha az ürün alacağız. Arada oluşan açığı da faaliyet dışı gelirlerimizle kapatacağız. ANTBİRLİK olarak yıllık 7 milyon 500 bin liralık kira gelirimiz var. Üreticimizin bize olan borçları konusunda özelikle hasar olan bölgelerde resmi raporların çıkmasının ardından hem onları hem de ANTBİRLİK'i zarara uğratmayacak şekilde çalışma yapacağız." 

Bu konularda ilginizi çekebilir