Antalya’da turizmin geleceği tartışılacak

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Türkiye’de turizm sektörünün lokomotifi olan otelciler tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde “Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği” konuşulacak. 

Toplantıyı Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile turizm yayın ve araştırmaları yapan Ekin Grubu’nun birlikte yayımladığı Resort Dergisi düzenliyor. Antalya’da Lara Aska Resort otelinde 27-28 Kasım’da yapılacak toplantıda, geleceğin turizminde Türkiye’nin durumu konuşulacak. Kongrenin gündemindeki konulardan biri günümüzde her sektörde ağırlığı artan dijital pazarlama konusundaki gelişmeleri, ünlü dijital pazarlama stratejisti Marco Ryan anlatacak. 

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, sabit yatırımları bakımından en güçlü sektörler arasında yer alan turizm sektörünün, hem 32 milyar dolara yakın döviz getirisi, hem de 54 sektöre sağladığı katkı nedeniyle önemli bir sektör olduğunu, fakat Türkiye’nin çevresinde yaşanan siyasal gelişmeler ve konjonktürdeki olumsuz gelişmeler nedeniyle 2015 yılının zor geçeceğini söylüyor. Bu nedenle de kongrenin önemli olduğunu belirtiyor. 

Hacısüleyman’a göre, Türkiye’nin turizm sektörü kamu ve özel kesimin ortak aklı ile bu tür kriz ortamlarını aşabilir. İşte bunun için Resort Turizm Kongresi’nde tarafların, uzmanların bir araya gelerek ortak strateji belirlemeleri gerekiyor. 2013 yılında Türkiye’ye 34 milyonu aşan ziyaretçi geldi. 32 milyar dolara yakın turizm geliri elde ettik. 

Türkiye 2010 yılına kadar en fazla turist geliri olan 10 ülke arasında değildi. 2010’da 7’inci ülke olduk. Şimdilerde ilk 6’ıncı ülkeyiz. 

2013 yılında Almanya’dan 5 milyon, Rusya’dan 4.5 milyon, İngiltere’den 2.5 milyon ziyaretçi geldi. Bu yıl Rus ziyaretçi sayısı Alman ziyaretçilerin önüne geçti. 
Turizm sektörümüz hızlı büyüdü. Büyümeye devam ediyor. Bakanlık belgeli konaklama tesisi sayısı 3 bini, bu tesislerdeki yatak sayısı 8 bini aştı. Tesislerin yüzde 35’i 5 yıldızlı, yüzde 53’ü 3 ve 4 yıldızlı tesis. 

Bakanlık belgeli tesislere ek olarak 9 bine yakın belediye belgeli tesisin 500 bin yatağı var. 

Turizmde tesis sayısı, yatak sayısı önemli ama daha da önemlisi bu tesisleri, yatakları doldurabilmek. 

Bunun için, (1) Türkiye’nin pazarlanması, (2) Turizm işletmelerinin pazarlanması önemli. Türkiye’nin pazarlanmasını Turizm Bakanlığı üstlenmiş durumda. Tesislerin pazarlanmasını ise “tur operatörleri, acenteler” yapıyor. 

Turizm sektörünün önde gelen yayın gruplarından Ekin’in araştırmalarını kaynak gösteren Turizm Uzmanı Fehmi Köfteoğlu, “Türkiye’de turizm sektöründe yatırımcıların, işletmecilerin ve acentelerin yüzde 90 dolayındaki kısmı yerli. Yabancı bağımlılığı ortadan kalktı. İspanya’da turizm sektörünün yüzde 60’ı, Mısır’da yüzde 90’ı yabancıların elinde. Turizm sektörü küresel ekonomiden, küresel dalgalanmalardan en fazla etkilenen sektörlerden biri. Avrupa’daki kriz nedeniyle Avrupalı para harcamayı kıstı. Rusya ekonomik baskı altında. Rus parası hızla değer kaybetti. Çevremizde sıcak çatışmalar, Türkiye’ye riskli ülke görünümü veriyor. Bu tabloda turist girişlerinde gerileme olur ise önce tüm işletmeler zarar görür, ama sonunda ülkenin turizm gelirlerindeki azalma cari açığı artırır. 

İşte bu nedenle şu günlerde kamu ve özel sektör temsilcilerinin turizm sektörünün bugününü ve yarınını değerlendirmek için bir araya gelmeleri önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018