APEC Zirvesi, CEO Forumu ile açıldı

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) Liderler Zirvesi, Çin'in başkenti Pekin'de yapılan CEO Zirvesi ile açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) Liderler Zirvesi, Çin'in başkenti Pekin'de yapılan CEO Zirvesi ile açıldı.  Çin Ulusal Kongre Merkezi'nde yapılan zirvede ev sahibi ülkenin Devlet Başkanı Şi Cinping, konuşma yaptı. 

Ülkelerinin Asya-Pasifik ve tüm dünyaya diğer ülkelerin kendi ulusal kalkınmalarını sağlama adına daha fazla "kamu malı" sunmaya hazır olduklarını dile getiren Şi, Çin'in bölgede kalkınma ve refah için daha fazla girişim ve vizyon sunacağını söyledi. 

Şi, Pekin yönetiminin "İpek Yolu Ekonomi Kuşağı" ve "21. Yüzyıl Deniz İpekyolu" projelerini tanıtmak adına diğer ülkeler ile iş birliğine açık olduğunu dile getirerek, Asya Altyapı Yatırım Bankası'nın bir an önce faaliyete geçirmek için diğer üye ülkeler ile çalışmaya hazır olduklarını vurguladı. 

Çin'in dış yatırımlarının yoğunlaştığı 10 ülkeden beşinin APEC üyesi ülkeler olduğunu vurgulayan Şi, Çin'in 2005'ten bu yana dış yatırımlarının 200 milyar doları aştığını sözlerine ekledi. 

Çin Devlet Başkanı Şi, dün, Pekin yönetiminin "İpek Yolu Kuşağı" projesinin altyapı ve inşa aşamalarında kullanılmak üzere 40 milyar dolarlık bir fon ayırdığını açıklamıştı.   

Zirve kapsamında yarın ve 11 Kasım'da üye ülke liderleri APEC Ekonomi Liderleri Toplantısı'nda bir araya gelecek. 

Asya-Pasifik bölgesindeki en büyük oluşumlardan olan APEC'in dünya ticaret hacminin yüzde 44'ünü, dünya gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 55'ini ve dünya nüfusunun yüzde 40'ını oluşturduğu ifade ediliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir