Kasasındaki para 180 ülkenin merkez bankası rezervini geçti

Apple'ın artan gelirleriyle birlikte kasasındaki nakit para miktarı 164.5 milyar dolara yükseldi Böylelikle firmanın kasasındaki para 180 ülkenin merkez bankasındaki rezervlerinden fazla olarak hesaplandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilgisayar ve akıllı telefon üreticisi Apple karını 2014'ün nisan-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artırarak kasasındaki nakit paranın miktarını 164.5 milyar dolara yükseltti. Böylece Apple'ın kasasındaki para 180 ülkenin merkez bankası rezervlerini geride bıraktı.  

Teknoloji şirketi Apple, bu yılın 28 Haziran´da biten 3 aylık dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Üç aylık dönemde 35.2 milyon iPhone ve 13.3 milyon iPad satan Apple, 37.4 milyar dolar gelir ve 7.7 milyar dolar kar elde etti. Ayrıca Apple bu yılın ağostos ayında hissederlarına hisse başına 47 cent temettü ödeyeceğini duyurdu. Şirketin geliri geçen yıl aynı döneminde 35.3 milyar dolar ve net karıda 6.9 milyar seviyesindeydi.  

iPad satışları ise bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 9 düşüşle 13.3 milyon adet olarak gerçekleşti. Apple, bu yılın Mart ayında son 18 ay içinde araştırma ve ürünlerine yeni özellikler katabilmek için 24 şirket satın aldığını açıklamıştı. 

Apple'ın 180 ülkenin merkez bankası rezervlerinden fazla nakit parası var

ABD finans takvimine göre bu yılın üçüncü çeyreğine kasasında toplam 164.5 milyar dolarlık para (nakit ve satılmaya hazır menkul kıymetler) ile girdi. Bu miktarın 26.8 milyar dolarının iç piyasada, 137.7 milyar dolarının da yurt dışında olduğu kaydedildi. Böylece Apple'ın kasasındaki nakit miktarı 180 ülkenin Merkez Bankası rezervlerini geçti. 

TCMB rezervlerinin 30 milyar dolar üzerinde

Apple'nin kasasındaki para Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinin 30 milyar dolar üzerinde oluştu. TCMB'nin toplam rezervleri 11 Temmuz ile biten haftada 1 milyar 325 milyon dolar azalarak 133 milyar 683 milyon dolara gerilemişti. TCMB rezervlerinin 112 milyar 118 milyon doları brüt döviz rezervlerinden, 21 milyar 565 milyon doları da altın rezervlerinden oluşuyor.  

Apple'ın Üst Yöneticisi (CEO) Tim Cook, çeyrek dönemdeki oluşan finansal verilerden gurur duyduklarını belirterek ve yeni ürünler çıkarmak ve yeni hizmetler vermek için heyecanlı olduklarını ifade etti. 


              
              

Bu konularda ilginizi çekebilir