‘Araba ne yavaş ne hızlı gitmeli’

İş Bankası’nın DÜNYA Gazetesi işbirliği ile düzenlediği 37’nci İş’le Buluşmalar Toplantısı’nın son durağı Eskişehir oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ECE CEYHUN / TÜLAY TAŞKIN / DİLEK TOPRAK 

ESKİŞEHİR - İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye’nin cari açıkta tehlike yaratmadan ama ülkenin potansiyelini de öne çıkartacak büyüme dengesini bulması gerektiğini söyledi. Bali, “Araba ile yolculuk yapıyorsunuz yavaş giderseniz zamanında varamıyorsunuz, hızlı giderseniz gereğinden fazla yakıt tükeniyor. Onun için Türkiye bunun arasında bir ideal büyüme dengi bulmak durumunda. Bunun tecrübeyle söylenecek seviyesi ise yüzde 5’ler seviyesidir. Bunun altı Türkiye’yi sosyal sorunlarla, bütçe sorunlarıyla karşı karşıya bırakır. Bunun üstü cari açıkta üst sınıra ulaşmaktır” değerlendirmesini yaptı. 

Adnan Bali ayrıca İş Bankası’nın sanayiciden çiftçiye, esnaftan hane halkına kadar her kesime elindeki tüm imkanları sunmaya devam edeceğini anlatarak “Şimdiye kadar nasıl hiç dur kalk yapmadıysak öngörülebilir davrandıysak katkımızı bundan sonra da sürdüreceğiz. Milli bankacılığın önderi olmaya devam edeceğiz” vurgusunu da yaptı. 

İş Bankası’nın 37’nci İş’le Buluşmalar Toplantısı dün Eskişehir’de yapıldı. Rekabette Yenilikçilik temasının işlendiği İş’le Buluşmalar Toplantısı’nda Piri Reis Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy makro ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir ve Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler ise kent ekonomisi hakkında bilgi verip durum değerlendirmesi yaptılar. 

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yönettiği panelde ise Hidromek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav ve Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt deneyimlerini aktardılar. 

Yavaş vardırmıyor hız yakıt harcatıyor 

Toplantının açılışında yaptığı konuşmada Adnan Bali, “Türkiye ekonomisinin aslında 2 tane ucu var” dedi ve şöyle devam etti: “Ülkenin potansiyelinin altında kalmayacak bir büyüme potansiyeli var. Bunu sağlayamazsanız bu defa sosyal sorunları konuşuyorsunuz. Hatta bugün bütçe istikrarının bile gelirleri hızlı artmayacağı için bütçe gelirleri üzerindeki olumsuz etkisini bile yaşayabilirsiniz. Türkiye gibi dinamik bir ülkenin bir büyüme alt sınırı var. Bunun altına düşebilecek bir büyüme bu defa Türkiye’yi farklı sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Buna karşılık üstte ise imkanlarımızın ve ihtiyaçlarımızın üzerinde, piyasalarda bunu finanse edecek likiditenin var olduğunu gördüğümüzde oluşturduğumuz ve sonu hep ciddi şekilde cari açıktaki sıçrama ile neticelenen birde üst sınır. Ben bunu şuna benzetiyorum. Araba ile yolculuk yapıyorsunuz yavaş giderseniz zamanında varamıyorsunuz hızlı giderseniz gereğinden fazla yakıt tükeniyor. Onun için bunun arasında bir ideal büyüme dengi bulmak durumunda Türkiye. Bunun tecrübeyle söylenecek seviyesi ise yüzde 5’ler seviyesidir. Bunun altı Türkiye’yi sosyal sorunlarla, bütçe sorunlarıyla karşı karşıya bırakır. Bunun üstü cari açıkta üst sınıra ulaşmaktır.”

Eski model enerji harcattırır 

Türkiye’nin çok düşük büyüme hızlarına razı kalmadan cari açığı sürdürülebilir seviyelere çekmesi ve buralarda tutması gerektiğini aktardı. Bali, “Yapısal reformlarla, büyümeyle dış ticaret açığı, büyümeyle cari açık arasındaki ilişkiyi olumlu yönde çözecek olan yapısal tedbirleri de almamız gerekiyor” dedi. Pazartesi akşamı yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda alınan bin 200 maddelik yeni eylem planının da önemine işaret eden Bali, şöyle devam etti: “Türkiye çok önemli bir iş başardı. Kişi başına gelirde 2 bin dolarlı seviyelerden 10 bin dolara çıktık. Bu nicel ve sayısal performanslar bakımından son derece önemlidir. Fakat şimdi işimiz bundan daha zor. Çünkü şimdi vasfın ve kalitenin yükselmesi gereken bir aşamaya gelmiş durumdayız. Eski modelle devam edecek olursak daha fazla enerji harcayıp daha az sonuç elde edeceğimiz bir noktaya gideriz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir