Ardahan'da bal rekoltesinde yüzde 90 artış

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu, "Bu yıl yağışlar ve kırağı bizi olumsuz etkiledi ancak her şeye rağmen geçen yıla göre iyiyiz. Çünkü geçen yıl 160 ton bal elde etmiştik, bu yıl ise yaklaşık 300 ton" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARDAHAN - Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, geçen yıla oranla bal üretiminde yaklaşık yüzde 90 artış olduğunu bildirdi. 

Halil Efendi Mahallesi'nde Sıddık Yılmaz'a ait kovanları inceleyen Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki 575 üyenin yaklaşık 50 bin kovanında bal sağım işleminin tamamlandığını ve yaklaşık 300 ton bal elde edildiğini söyledi. 

Yağışlar dolayısıyla istenen sonucun elde edilemediğini ancak geçen yıla oranla iyi bir sonuç aldıklarını belirten Evliyaoğlu, şunları kaydetti: 

"Bu yıl yağışlar ve kırağı bizi olumsuz etkiledi ancak her şeye rağmen geçen yıla göre iyiyiz. Çünkü geçen yıl 160 ton bal elde etmiştik, bu yıl ise yaklaşık 300 ton. Azda olsa bu iyi bir sonuçtur ancak kovanlar yine verimsiz. Çünkü bir kovanda beklenen bal verimi en az 20 kilogram, bazen de 25 olan kovanlar da oluyor. Bu yılda bir kovanda 5 en fazla 7 kilogram bal aldık. İl genelinde 300 ton bal bizim için bir kriter değil. Bizim için kriter olan en az 800, en fazla bin ton bal. Böyle bir durum olduğunda bizde başarı olur. Aksi taktirde diğer sonuçlar düşük. Biz almamız gereken verimi 2010'da aldık. 2010'da kovan sayımız az olmasına rağmen 800 ton bal elde etmiştik." 

Evliyaoğlu, 2010'dan sonra verimin düşük olduğunu ifade ederek, geçen yıla oranla iyi bir sonuç elde edildiğini ve bu durumun az da olsa kendilerini sevindirdiğini vurguladı. 

Üretim şekilleriyle ilgili bilgi veren Evliyaoğlu, arılara bakılacak en ideal zamanın akşam saatleri olduğunu dile getirdi. Evliyaoğlu, birlik olarak bu yıl balın kilogram fiyatını 50 lira olarak belirlediklerini sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir
bal