Artan işgücü işsiz artışını gizliyor mu?

A. Levent ALKAN
A. Levent ALKAN aleventalkan@gmail.com

Temmuzdan temmuza bakıldığında işsizlik oranında yüzde 9.8 seviyesinde demir atmıştır sanki. Temmuz, manşet işsizliği otomatik pilota bağlanmış bile. Sadece yazın nimetlerinden yararlanmak işsizliği kararlı bir aralık içine kilitlemek için yeterli bir güç müdür sizce? Yılın en avantajlı ayında olduğumuz bir gerçek. Öte yandan işgücü gerçekleşmelerini sadece mevsimlik işgücü etkileriyle açıklıyor olmak basitliktir. Öyleyse gerçekte neler değişiyor?

İşsizler ve iş aramayıp çalışmaya hazırların toplamından ibaret olan geniş tanımlı işsizlik, nisan ayından bu yana kararlı bir artış eğilimdedir. Grafik geniş ya da dar tanımlı işsizlik oranının artışına karşın, işgücüne katılım oranının da artmakta olduğunun altını çiziyor. 

İşgücü istatistiklerimizi çok yakından etkileyen Suriyeli mülteciler meselesi Ximena V. Del Carpio ve Mathis Wagner tarafından, Ağustos 2015’te masaya yatırılıyor. Burada düşük gelirliler, kadın işçiler ve tarımdaki istihdam olmak üzere 3 farklı koldan ulusal işgücümüze girişin yaşandığı ifade ediliyor. Bu girişlerin bizdeki etkileriyse ulusal işgücümüz içinde; düşük gelirliler, kadın işgücü ve tarımsal istihdam şeklinde üç farklı kanadın altında yaşanıyor. Girişler mevcudun ikamesi şeklinde gerçekleşiyor. Genel işgücü gelir ortalamasının aşağı çekildiği bir durumla karşı karşıya kalınıyor. Düşük gelirli işgücünün ortalamadan çıkmasıyla geriye kalan görece iyi gelirliler, (pratikte karşılığı olmayan) bir ortalama gelir artışına konu oluyor. Sonuç ilk bakışta şaşırtıcı gelebilir. Ulusal işgücünün kazandığı gelir artışı sadece kağıt üzerindedir. Suriye’den girişlerle inorganik büyüyen ulusal işgücümüzün kaynağı kayıt içinde yer almıyorsa, mevcut kayıtlı istihdamın bir ikamesi olmuş demektir. Genel toplamın ortalaması yüksek bir işgücü geliri sonucu ortaya çıkarsa da işsizlik artışını sürdürüyor. 

İşsizlik oranının işsizlerle işgücünü karşılaştıran bir oran olduğunu hatırlayalım. Artan işgücüne rağmen sabit kalan işsizlik oranı, işsizler ordusuna katılımların tam gaz ilerlediğine işaret etmektedir. Buna karşın işgücüne katılımın da aynı hızla artıyor olması, “işsizlik / işgücü” oranında dengeye bağlı kalınarak elde ediliyor. Genç işsizlik manşet işsizliğin hep üzerindedir. Gençler çok daha büyük bir güçte bir istihdam artışına gereksinim duyuyor. Öte yandan yeterli tarım dışı istihdam yaratmakta da başarılı olamıyoruz. Sonuçta işin işi çektiği gibi, işsizliğin de işgücünü çektiği bir durum ortaya çıkıyor. Artan işgücü işsiz artışını gizliyor. 

64654646465464.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar