Artık hamallığı bırakacağız

Ekonomi Bakanı Çağlayan, savunma sanayindeki ihracatın 634 milyon dolar olduğunu söylerken Ar-Ge'nin önemine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, savunma sanayinde ihracatın 634 milyon dolar olduğunu söyledi. Çağlayan "Sektörde faaliyet gösteren firmaların büyük çoğunluğunun Ankara'da olduğunu belirten Çağlayan, "Ar-Ge'ye önem vermeliyiz. Artık hamallığı bırakacağız. Yüksek teknoloji ve yüksek katma değer kullanmak zorundayız" dedi.

Savunma Sanayi İhracatçı Birliği Kuruluş Genel Kurul Toplantısında konuşan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin başkenti olan Ankara'nın, aynı zamanda KOBİ'lerin ve savunma sanayinin de başkenti olduğunu söyledi. Avrupa'da şu anda bir siyasi sorun olduğunu aktaran Çağlayan, "Bugün Türkiye'nin gelmiş olduğu durum, Avrupa'dan çok daha iyi durumda. Onlar bizi almamaya devam etsin. Biz ekonomik olarak onları sollamışız zaten. Biz artık kendi kendimizle yarışıyoruz" diye konuştu.

634 milyon dolarlık savunma sanayi ürünleri ihracatımız var

Tüm sektörleri tek tek "yarışa" hazırladıklarını belirten Çağlayan, savunma sanayinin de Türkiye açısından çok büyük öneme sahip olduğunu bildirdi.

Savunma Sanayi İhracatçı Birliğinin kurulmasının en büyük nedenlerden birinin, sektörün birbiriyle daha yakın çalışması olduğunu aktaran Çağlayan, bu ihracatçı birliğinin, her türlü platformda sektörün sorunlarının çözümünü arayacağını söyledi.

Savunma sanayi sektörünün 2009 yılında 2 milyar 300 milyon dolar ciro gerçekleştirdiğini, 2010 yılında ise bunu yüzde 17 artırarak 2,7 milyar dolar hacme çıkıldığını dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bunun dağılımına baktığımız zaman yüzde 28'i elektronik ürünlerde, yüzde 20'si silah, mühimmat, roket ve füzeden, yüzde 19'u kara araçlarından, yüzde 12'si hava araçlarından, yüzde 5'i de bilişim ürünlerinden oluşuyor. Bana göre sektörün asıl önemli kısmı burası. 2010 yılında 634 milyon dolarlık savunma sanayi ürünleri ihracatımız var, hem mal hem hizmet olarak. Diğer taraftan uluslararası pazarda toplam 55 milyar dolarlık savunma sanayi mal ve hizmet satışı yapılmış 2009'da. Türkiye'nin bu pazardaki payı yüzde 1,2. Bu pay önemlidir. Peki nereden nereye geldi sektör? 2002-2009 yılları arasında Türkiye dünyadaki pazar payını binde 4'ten yüzde 1,2'ye çıkarmıştır. Bu çerçevede ihracatımız yine bu yıl da artarak devam ediyor."

Ar-Ge'ye önem vermeliyiz

Sektörde faaliyet gösteren firmaların büyük çoğunluğunun Ankara'da olduğunu belirten Çağlayan, "Ar-Ge'ye önem vermeliyiz. Artık hamallığı bırakacağız. Yüksek teknoloji ve yüksek katma değer kullanmak zorundayız" dedi.

Türkiye'de cari açığın halen çok ciddi bir sıkıntı olduğunu belirten Çağlayan, bunun nedenlerini tek tek belirlediklerini ifade etti.

Cari açığın, özel sektörün kabiliyetini de gösterdiğini dile getiren Çağlayan, "(Efendim özel sektörün borcu) Zaman zaman muhalefet yapmak isteyenler... Sana ne kardeşim özel sektörün borcundan, seni ne ilgilendiriyor? Özel sektör o borcu aldıysa, ödemesini de bilir. Özel sektör ilk kez borç almıyor ki... Özel sektör, bunu akıllı bir şekilde değerlendiriyorsa, işi gücü rast gelsin. Bakın makine ve teçhizatta leasingdeki KDV'yi yüzde 1'e düşürüyoruz bunun için. Bunu, rekabet gücünü artırmak ve işletmedeki sermaye cepte kalsın diye yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir