ARTİST “Geçmişe Tanıklık” edecek

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Çeyrek asır... Demek ki gazetenizin her ayın ilk Cuma günü ücretsiz olarak verdiği Kitap Dergisi ile yaşıt bu çok önemli sanat etkinliği. Kurban Bayramı nedeniyle bu ay için ikinci Cuma (bugün) DÜNYA ile birlikte aldınız Kitap’ı. Ama önümüzdeki ay, yani 25. yılımızda ilk Cuma olan 6 Kasım’da çıkacağız. Ertesi gün ise TÜYAP Kitap Fuarı ve onunla eşzamanlı olarak 25. yaşını kutlayan ARTİST 2015 / 25. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı açılacak...

Beş yıl önce, fuarın 20. yılı nedeniyle bir söyleşi yaptığım TÜYAP İcra Kurulu Başkan Yardımcısı, sanat fuarının organizatörü Ümit İyem şöyle demişti:

“Bizim Avrupa’daki fuarlarla boy ölçüşmemizin imkânı yok, ama dünyada İstanbul Sanat Fuarı, Artist 2010 gibi bir örnek olduğunu da zannetmiyorum. Yani içinde iki yüz, üç yüz genç ressamın sergi açma imkânı, memleketin önde gelen 100 galerisinden 70'inin, 80'inin yer bulabileceği; yabancı ve Türk üniversitelerin gelip birbirleriyle işlerini karşılaştırabildikleri; başka ülkeden katılan grupların, inisiyatiflerin diğer ülke ressamlarıyla bir arada olabileceği başka bir etkinliğe rastlamak mümkün değil.”

Ve devam etmişti ilk fuarın Türkiye’sini anlatarak:

“Biz sanat fuarı diye yola çıktığımızda Türkiye’de böyle bir kavram yoktu. Sayıları herhalde 15 - 20’yi geçmeyen birtakım galeriler vardı. Bunlar da belirli semtlere odaklanmıştı, canhıraş galericilik yapmaya çalışıyorlardı. Aralarında profesyonelce uğraş veren, düzgün 5-10 galeri sayabilirdik. Güzel sanatlar fakültelerinden gençler yetişiyor, ama onlar da galeri sayısı az olduğundan sergi açacak imkân bulamıyorlardı. Söz konusu galeriler de haklı olarak genç bir insana yatırım yapamıyorlardı. Sanırım bu nedenlerle ortaya çıktı sanat fuarı."

Çıktı ve her geçen sene gelişerek, büyüyerek bugünlere geldi. Ve bu sene özel; belirttiğim gibi 25. yaşlarını kutlayacaklar. ARTİST 2015, yaklaşık bin sanatçının işlerinin sergilendiği galeriler, bağımsız grup ve inisiyatifler ile birlikte 150’ye yakın genç sanatçıyı da konuk edecek bir etkinlik hüviyetinde bu yıl.

Fuar kapılarını “Geçmişe Tanıklık” temasıyla açacak. Günümüzde giderek değer kazanan geçmişle yüzleşmek, geçmişe tanıklık etmek tartışmaları, tarih ve sosyal bilimleri edebiyat ve sanat üzerine düşünmeye ve hatta birlikte üretmeye yönlendirirken, İstanbul Sanat Fuarı da bu sorumlulukla “geçmişe tanıklığın imkânları” tartışmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Fuarın geleneksel Onur Ödülleri’nin sahipleri de belirlendi. Plastik sanatlara katkıları ve farklı alanlardaki çalışmaları nedeniyle kişilere ve kurumlara verilen ödüller şu isimlere gidecek: Resim sanatımıza önemli katkıları nedeniyle Sanatçı Onur Ödülü yakın zamanda kaybettiğimiz Fikret Otyam’a; Eleştirmen Onur Ödülü Prof. Kemal İskender’e, Sanatsever Kurum Onur Ödülü Çanakkale Bienali’ni düzenleyen CABININ’e ve Koleksiyoner Onur Ödülü ise Max Maçoro’ya verilecek. Ödüller 9 Kasım 2015 Pazartesi günü düzenlenecek geleneksel TÜYAP Onur Yemeği’nde sahipleriyle buluşacak. 

Biz, günü kitap fuarı ile sanat fuarı arasında bölüp ikisini de hakkıyla gezmeye; yayıncı, yazar, sanatçı, okur, koleksiyoner dostlarımızla sohbet etmeye çalışacağız. Dile kolay birisi 34, diğeri 25 yaşında iki etkinlik. Kaçıncı kuşaklar salonları dolduracaklar? Ne anılar hatırlanacak, anlatılacak o koridorlarda, kafelerde, panellerde yazarlarla kitaplarla, resimlerle yaşanan...

Ben, son olarak tarihleri ve saatleri de anımsatayım: ARTİST 2015 Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı ve Kitap Fuarı, 7 - 15 Kasım 2015 tarihleri arasında hafta içi 11.00 - 19.00, hafta sonu ise 11.00 - 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. İstanbul Sanat Fuarı, kapanış günü olan 15 Kasım 2015 Pazar akşamı ise 19.00’da sona erecek.
Şimdiden iyi fuarlar...

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar