Aspirde 2014 hedefi aşıldı

Kuraklığa dayanıklı bitki grubu içinde yer alan yağlık bitki aspirde, geçen yıl 76 bin ton ile hedefin üzerinde bir üretim gerçekleştirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yağından biyodizel ve yemeklik yağ elde edilen kuraklık bitkisi aspirde, geçen yıl 76 bin ton ile hedefin üzerinde üretimin gerçekleştiği bildirildi. 

Türkiye'de yıllar geçtikçe üretimi artan ve biyodizel ile yemeklik yağ elde edilen aspirin alternatif enerji sektöründeki yeri gittikçe artıyor. Yılda iki kez hasadı yapılabilen aspirin ilgi görmesinde, üretimine verilen devlet desteği primiyle yetiştirilmesinin kolay oluşunun etkili olduğu belirtiliyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstriyel Bitki Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, aspirin, Türk çiftçisi tarafından son yıllarda yoğun ilgi gördüğüne dikkati çekti.

Aspirde son 3 yılda 30 bin hektar alandan 45 bin 500 ton üretim gerçekleştirildiğini dile getiren Akınerdem, geçen yıl aspirde üretim hedefinin 60 bin ton olduğunu bildirdi.

Akınerdem, 2014'te bu rakamın üzerinde bir artışla 76 bin tona ulaşıldığını vurgulayarak, "Bunun ekonomimize katkısı 300 milyon lira civarıdır. Bu rakam azımsanacak bir oran değil. Bundan yaklaşık 20 bin ton yağ elde edildi. Biyodizel ağırlıklı kullanılan aspirin gıdalık yağ olarak kullanımı da mümkün" dedi.

Sözleşmeli üretim desteği olan bitki grubu içinde aspirin de yer aldığını anlatan Akınerdem, bu bitkiye yetiştirenlere üretim teşviki desteği verildiğini kaydetti.

Hedef 100 bin ton 

Verilen teşviklerin ürüne ilgiyi artırdığını ifade eden Akınerdem, şöyle konuştu:

"Aspir üretimi gerçekleştirilen tarlada dekara 10 lira destek veriliyor. 2015 yılı için 20 lira olmasını istiyoruz. Tohum üretim desteğinin ise kilogram başına 45 kuruştan 60 kuruşa çıkarılmasını talep ediyoruz. Bu teşvikler aspirin üretiminin yaygınlaştırılmasında etkili oluyor. Bu yıl hedefimiz 100 bin ton elde etmek. Aspirin Orta Anadolu'da üretimi yaygın. Ülkemizin iklim şartlarına uygun olan bu bitkinin Türkiye'nin her bölgesinde ekilmesi için çalışmalarımız sürecek."

Bu konularda ilginizi çekebilir