Konyaspor, “Kocaman” bir engel

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Spor Toto Süper Lig’e 13. hafta maçlarıyla devam ediyoruz. Şampiyonluk adaylarının kıyasıya bir yarışa girdiği ligimizde, haftanın en önemli maçlarından bir tanesi hiç şüphesiz Torku Konyaspor ile Galatasaray’ın cumartesi günü gerçekleşecek kapışması. Bir yanda yeni teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu önderliğinde ligi kayıpsız götürmek isteyen Galatasaray, diğer tarafta Aykut Kocaman’ın gelişi sonrası adeta kabuk değiştiren Konyaspor. Aslında bu mücadeleyi “Haftanın Maçı” olarak belirlememizi sağlayan, biraz da ev sahibinin form durumu.

Bu sezon evinde hiç mağlup olmayan Torku Konyaspor, Aykut Kocaman ile birlikte “pas oyununa” başarılı bir geçiş yaptı. “Top bendeyken rakip gol atamaz” felsefesini gittiği her takımda yerleştirmeye çalışan Kocaman’ın son haftalarda istediği takım kurgusuna ve anlayışına epey yaklaştığı görülüyor. Son üç maçından 7 puan çıkarmayı başaran yeşil-beyazlılar, takım halinde topun gerisine geçerek mükemmele yakın derecede defansif parselasyon yapıyorlar. Ofansif anlamda ise pas bağlantılarının başarıyla kurulması, topu kolay kolay kaybetmemelerine yol açıyor. Bu neden önemli?

Galatasaray’ın Hamza Hamzaoğlu ile birlikte çok daha agresif bir hücum pres uygulamak istediğini biliyoruz. Sarı-kırmızılılar bu presle top kazandıkları takdirde her şey Umut-Burak ikilisinin becerisine kalıyor ki, son lig maçında Burak’ın üzerine düşen görevi eksiksiz biçimde yapması, Galatasaray’ın 3 puanı hanesine yazdırmasına yol açmıştı. Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var. Söz konusu pres, arka arkaya üç doğru pasla kırıldığı zaman bunun futboldaki karşılığı kaleciyle karşı karşıya kalmaktır. Bu açıdan değerlendirildiğinde Hamza hocanın aynı oyun anlayışını devam ettirip ettirmeyeceğini şahsen bugünden merak ediyorum.

Konyaspor’da maç öncesi son durum şöyle: Ciprian Marica’nın uzun süreli sakatlığı devam ediyor. Mehmet Güven’in sakatlığı büyük ölçüde düzelse de oynayıp oynamayacağına maç günü karar verilecek. Hafif sakatlığı bulunan Selim Ay’ın ise karşılaşmada forma giymesi bekleniyor.

Galatasaray’da ise hafif sakatlığı bulunan Chedjou, maç gününe kadar görev yapabilecek duruma gelebilir. Dzemaili’nin tedavisine devam ediliyor.

Galatasaray’ın deplasman karnesini incelediğimizde altı maçta alınan 4 galibiyetle toplanan 12 puan görüyoruz. Sarı-kırmızılılar, dış sahada Bursaspor, Erciyesspor, Karabükspor ve Gaziantepspor’u yenerlerken, Balıkesirspor ve Başakşehir’e mağlup olmuşlardı. Deplasmanlarda rakip filelere 7 gol bırakan Galatasaray, kalesinde ise 8 gol görmüştü. Konyaspor ise içeride yeni stadının da etkisiyle başarılı bir görüntü çizdi. Yeşil-beyazlı ekip evinde Balıkesirspor, Karabükspor, Gaziantepspor ve Mersin İdman Yurdu’nu yendi, Erciyesspor ve Başakşehir ile berabere kaldı. Söz konusu altı maçta rakip filelere 8 gol gönderen Konyaspor, kalesinde ise sadece bir gol gördü. (Erciyesspor maçı)
Eldeki mevcut verilere Galatasaray’ın hafta içindeki Arsenal randevusunu da ekleyecek olursak, gol sayısı bakımından kısır bir maç izleyebileceğimiz izlenimi uyanıyor. Akhisar karşılaşmasında sarı-kırmızılılar çok istekli bir görüntü çizdiler ancak 70. dakikadan sonra fizik düşüş gözle görülür hale gelmişti. Konyaspor, topu iyi dolaştıran bir takım olduğundan kalesini gole kapattığı takdirde Galatasaray’ı oldukça yorabilir. Bu da ikinci devrede öldürücü bir vuruş yapabilecekleri anlamına gelir. Galatasaray, 3 puan istiyorsa işini ilk devrede bitirmeli ancak bu zor olacak gibi.

SPOR TOTO SÜPER LİG'DE 13. HAFTAYA BAKIŞ

Fenerbahçe-Sivasspor 

Zirve takipçisi Fenerbahçe, zor durumdaki Sivasspor’u konuk ediyor. Sarı-lacivertlilerde Diego’nun takıma dönmesiyle birlikte tek eksik, sakatlığı süren Serdar Kesimal. Sivasspor’da ise John Utaka kart cezalısı. Burhan Eşer, Ziya Erdal, İbrahim Toraman ve Korcan Çelikay’ın sakatlıkları bulunuyor. Evindeki 6 maçtan beşini kazanıp, birinde berabere kalan Fenerbahçe maçın ciddi favorisi konumunda. Dış sahadaki altı maçında sadece Balıkesirspor’u yenip, Akhisar ile berabere kalan Sivasspor kalesinde de 13 gol görmüştü. Bu maçtan puan alabilmeleri için futbolda kimi zaman şahit olduğumuz büyük sürprizlerden birinin yaşanması gerekiyor. Gollü bir karşılaşma izleyebiliriz.

Trabzonspor-Çaykur Rizespor 

Beşiktaş’a farklı kaybeden Trabzonspor, Rizespor maçına telafi amacıyla çıkacak. Bordo-mavililerde Musa Nizam cezalı. Onur’un sakatlığı sürüyor. Mehmet Özdilek’in beklenen istifası Rizespor’da neleri değiştirecek açıkçası merak ediyorum. Mavi-yeşillilerde Özdilek’in gidişi sonrası LuaLua’ya af çıktı. Oboabona’nın tedavisine devam ediliyor. Trabzonspor, Ersun Yanal’ın uygulatmak istediği oyun anlayışından taviz vermeyecektir. İleride baskı ile defansif problem yaşayan rakiplerine zor anlar yaşatabilirler. Rizespor’un da iş görebilecek kontratak silahları var. Dolayısıyla Trabzonspor’u galibiyete yakın gördüğüm bu maçtan gollü bir skor çıkabilir. 

Gaziantepspor – Beşiktaş 

Son üç maçını kaybeden Gaziantepspor, bu karşılaşmadan puan çıkarmak amacında. Kırmızı-siyahlılarda; Koray, Bekir Ozan, Muhammet, Camara ve Costly’nin sakatlıkları var. Beşiktaş’ta da Mustafa Pektemek, Demba Ba, Uğur, Sivok ve Cenk’in tedavilerine devam ediliyor. Evindeki 6 maçta sadece 3 gol yiyen Gaziantepspor’un en büyük silahı, takım savunması. İç sahada sadece Galatasaray’a kaybettiler. Önemli golcülerinin yokluğunda Beşiktaş’ın sıkıntılı bir maç oynayabileceğini düşünüyorum. Özellikle Tottenham randevusunu da hesaba katacak olursak, siyah-beyazlıların kazanmak için çok ciddi efor sarf etmesi gerekecek. Karşılaşma üçten az golle biterse, bu benim için normal sonuç olur.

KDÇ Karabükspor – Bursaspor 

Beş hafta aradan sonra Rizespor’u yenerek moral bulan Karabükspor’un hedefi, istim üstündeki Bursaspor’dan puan almak. Karadeniz temsilcisinde Ahmet İlhan Özek, Samba Sow, Aykut Özer, Traore ve İbrahim Serdar Aydın’ın sakatlıkları var. Yeşil-beyazlı ekipte ise; Serdar Aziz, Ozan Tufan ve Bekir Yılmaz kart cezalısı. Ev sahibinin ligde oynadığı son dört karşılaşma üç veya daha fazla golle bitmişti. Bursaspor’un da son haftalarda ofansif yönde futbolunu epey geliştirdiğini gözlemliyoruz. Defansif eksikleri Bursaspor’un bu karşılaşmada gol yemesine sebep olabilir. Bu nedenle oyunu forse etmek durumunda kalabilirler. Bu da gollü bir maç izleyebileceğimiz izlenimi oluşturuyor.

İ.Başakşehir-Balıkesirspor 

Ligin dişli takımlarından Başakşehir, sahasında zor durumdaki Balıkesirspor’u konuk edecek. Ev sahibinde Sedat Ağçay ve Semih Şentürk’ün hafif sakatlıkları var. Konuk takımda ise Nuno Coelho’nun tedavisine devam ediliyor. Başakşehir, sahasında oynadığı karşılaşmalarda sadece Beşiktaş’a mağlup oldu. 6 maçta 11 gol atıp, kalelerinde 4 gol gördüler. Balıkesirspor ise dış sahada Rizespor ve Eskişehirspor ile berabere kalarak 2 puan topladı. 6 maçta 15 gole engel olamadılar. Gerek kadro kaliteleri, gerekse de form durumları üzerinden yapılacak değerlendirmelerde ev sahibi galibiyet için ağır basıyor.

Mersin İ.Y.-K.Erciyesspor 

Konyaspor karşısında ummadığı bir mağlubiyet alan Mersin İdman Yurdu, haftayı üç puanla kapatmak niyetinde. Sivas deplasmanından puanla dönen Erciyesspor ise dış sahada kolay teslim olmuyor. Ev sahibinde Murat Ceylan kart cezalısı. Oktay Delibalta’nın sakatlığı var. Konuk takımda ise İlhan Parlak, John Boye ve Mandjeck’in sakatlıkları bulunuyor. İçeride oynadığı son beş maçın tümünü galip bitiren Mersin İdman Yurdu, kupa mesaisinden etkilenmezse bu karşılaşmadan da galip ayrılabilir. Erciyesspor bu haftaya kadar deplasmanda hiç mağlup olmadı ama Sivasspor maçında verdikleri görüntüyü pek beğendiğimi söyleyemem. Şans her zaman yanlarında olmayabilir.

Kasımpaşa-Eskişehirspor 

12. haftayı mağlubiyetle kapatan iki takım Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda karşılaşıyor. Kasımpaşa’da farklı mağlubiyetin etkisiyle moraller bozuk. Adem Büyük cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Orhan ve Eren’in sakatlıkları devam ediyor. Konuk takımda Akaminko, Diego, Boffin, Sissoko, Ömer ve Hürriyet’in sakatlıkları var. Bu futbolculardan hangilerinin forma giyebileceği şimdilik belirsiz. Lacivert-beyazlılar, iç sahada kolay gole gidebilen bir takım. 6 maçta attıkları 15 gol bunun kanıtı gibi. Eskişehirspor da oynadığı 6 deplasmanın 5 tanesinde gol ya da goller üretti. Bu analizden çıkan sonuç, karşılaşmada her iki takımın da gol bulma ihtimalinin yüksek olduğu.

Akhisar Bld. Spor-Gençlerbirliği 

Altı maçtır kazanamayan Akhisar Belediyespor’da işlerin çok da yolunda gittiği söylenemez. Ege temsilcisi bu karşılaşmada kart cezalısı Zokora ve Uğur Demirok’tan yoksun oynayacak. Ayrıca sakatlığı bulunan Merter Yüce’nin durumu belirsizliğini koruyor. Başkent temsilcisinde ise Gosso kart cezası sebebiyle forma giyemeyecek. Tomic, Guido, Uğur, Doğa ve Nizamettin’in tedavilerine devam ediliyor. Bilal’in takıma dönüşüyle Akhisar Belediyespor’un gol yollarında biraz rahatlayacağını düşünüyorum. Gençlerbirliği de son üç depaslam maçında skor üretmeyi başarmıştı. Defansif eksikleri de hesaba katarsak, bu maçta 3 ya da daha fazla gol izleme ihtimalimiz yüksek görünüyor.

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: Adem Büyük (Kasımpaşa), Jean Jacques Gosso (Gençlerbirliği), Didier Zokora (Akhisar Bld. Spor), Uğur Demirok (Akhisar Bld. Spor), Ozan Tufan (Bursaspor), Bekir Yılmaz (Bursaspor), Serdar Aziz (Bursaspor), Musa Nizam (Trabzonspor)
Kırmızı Kart Cezalıları: John Utaka (Sivasspor), Murat Ceylan (Mersin İdman Yurdu)

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Torku Konyaspor – Galatasaray 
Tarih: 13.12.2014 Saat: 19.00
Stat: Konya Büyükşehir Stadı 
Maç günü hava: Çok Bulutlu, 8°C

MAÇ PROGRAMI

12 Aralık 2014 Cuma
20.00    Fenerbahçe – Sivasspor 

13 Aralık 2014 Cumartesi
13.30    İ.Başakşehir – Balıkesirspor 
16.00    Akhisar Bld. Spor – Gençlerbirliği 
19.00    Kasımpaşa – Eskişehirspor 
19.00    Torku Konyaspor – Galatasaray 

14 Aralık 2014 Pazar
13.30    KDÇ Karabükspor – Bursaspor 
16.00    Mersin İdman Yurdu – K.Erciyesspor
19.00    Gaziantepspor – Beşiktaş 

15 Aralık 2014 Pazartesi
20.00    Trabzonspor – Çaykur Rizespor
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016