Bilişim Kurultayı'ından izlenimler

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

 

Geçen hafta içinde Türkiye Bilişim Derneği (TBD)tarafından düzenlenen "Atılım için Bilişim" ana temalı Bilişim Kurultayı Ankara'da gerçekleştirildi.

TBD bilgilerine göre bin katılımcılın izlediği etkinliğeTevfik Fikret İlköğretimokulu öğrencilerinin sunumla katılmaları, Genç Bilişim Derneği üyelerinin etkinliğe sahip çıkmaları çok hoştu.

Katılımcıların prfofiline baktığımda, BT sektörünün donanım ve yazılım şirketlerinin temsilcileri, finans ve bankacılar, bakanlıkların ve kamu kuruluşlarının bilişim alanında çalışanları, akademisyenler salonu doldurmuşlardı.

Bana göre kurultaydaki katılımcılar açısından tek eksiklik sektörün bileşenleri arasında yer alan reel sektör ve KOBİ'lerin temsilcilerini parmakla sayılacak kadar az olmasıydı.

Açılışta hükümeti temsilen Ulaştırma , Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever'in akşamki ödül törenine de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün yanısıra CHP ve MHP 'nin de genel başkan yardımcıları düzeyinde katılımları sektöre ve izleyicilere moral kaynağı oldu.
Açılış konuşmacılarında iki isme burada yer vermek istedim, biri TBD Başkanı Turan Menteş diğeri ise Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı.

Turhan Menteş konuşmasında "Türkiye'de bilişim sektörüyle ilgili makro ve geleceğe yönelik konular en az beş sene öncesinden bu kurultayda ele alınıyor.

Türkiye'nin büyüme vizyonu, sanayi, bilim ve teknoloji politikalarında değişikliği zorunlu kılıyor. Deneme yanılma ile sektörün kaybedecek zamanı olmadığını vurgulayan Menteş, ortak akıl ve ortak eylem içinde buluşmalıyız.

Sonuç alıcı bir süreç için, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü politikaları, büyüme vizyonunun içine yerleştirilmelidir.

Türkiye'nin 2023 yılında oyuncu olabilmek için farklılık oluşturması gerekmekte.
Şu anda Türkiye'nin son 10 yıllık büyümesi yüzde 4 civarında. 2023'te bu hedefe ulaşmak için ortaya çıkan gereklilik ise yüzde 8,5. Her yıl yüzde 8.5 büyümemiz gerekiyor. Bu denli büyük bir sıçramayı dünyada sağlayabilecek tek sektör bilişimdir" sözleriyle bilişimin stratejik bir sektör olduğuna dikkat çekti.

Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı'nın konuşmasında da; "Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sürdürülebilirlik için en önemli amaç olduğunu ve buna bağlı olarak çocuklarla gençlerin en önemli doğal kaynak haline geldiğinin altını çizdi.
FATİH Projesi'nin kısa sürede örgün eğitimde yerini almasını istiyoruz.

2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için bilgi teknolojilerinin itici gücünün ekonomiye monte edilmesi gerekiyor. Bilişim sektörünün stratejik bir sektör olarak görülmesini diliyoruz" sözleri dikkatimi çeti.

Amerikalı yazar ve siyaset bilimci Darrell West ile Populer Science'ın 'Tüm Dünyada 2012 Yılının En Parlak 10 Bilim Adamı' arasında gösterdiği Prof. Dr. Aydoğan Özcan'nın konuşmaları kurultayın zengiliklerindendi.

TBD-Halıcı Beste Yarışması, Bilişim 2012 Oyun Maratonu, Çizgi Film Yapıyoruz -Animasyon Çalıştayı, TBD 2. Genç Bilişimciler Kurultayı, Bilimkurgu Öykü Yarışması, Kristal Piksel En İyi Yerli Oyun Yarışması etkinlikleri ile Dijital Yaşam Koçu Cüneyt Özdemir ilgi çekenlerdendi.

'Türkiye E-Dönüşüm ve Bilişim Stratejisini Nasıl Yönetmeli?', 'Rekabet-Girişimcilik-İnovasyon Odaklı Bir Sektör Nasıl Yaratılır? Teşvikler ve Girişim Sermayesi - Sektörün Atılım Dopingi mi? başlıklı oturumlara da ilgi yoğundu.
Kurultayla ilgi izlenimlerim ve görüşlerim özetle bunlar.
Kurultay için Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından uzmanlara hazırlatılan Türkiye Ekonomisi için Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü (BİTS) Atılım için Bilişim başlıklı Atılım Stratejisi 2023 Raporu, Türkiye ve örnek verilen bazı ülkelerde geçmişten- bugüne ve 2023 e kadar BİTS'te tesbit,ve öngörüleriyle dolu mükemmel bir rapor.
Gelecek hafta bu rapordan özetlediğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar