Atalay: O talimatı veren benim

Başbakan Yardımcısı Atalay, MİT Kanunu'nda değişiklik yapan kanun teklifinin TBMM'deki görüşmelerinin ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT Teklifi'nin, “PKK ile İmralı ile yapılan müzakerelere yasal statü getireceği” iddialarına ilişkin, “Kamuda devletin içinde bu tür görüşmeleri yürütenler bu tür görevleri alanların daha rahat etmesini sağlamak lazım. Eğer böyle bir görevi yapan Müsteşarı savcı sorguya çağırıyorsa o Müsteşar o görevi yapmaz. Halbuki o talimatı veren benim” dedi. 

Atalay, Meclis Genel Kurulu’nda MİT Teklifinin ikinci bölümünde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Atalay, “Şia” iddialarına ilişkin, “Ben katı bir Hanefiyim bunu herkes bilir, ben bir Türkmenim ve Hanefiyim. Hanefilikte de katı olduğumu herkes bilir” yanıtını verdi.

Yargı kararı olmadan dinlemenin söz konusu olmadığını belirten Atalay, “Yargı kararıyla dinleme olabilir. Eğer yargı kararının gecikmesinde bir şey varsa önceden bir karar verilebilir, sonra yargı kararı alınabilir” diye konuştu.

“Kanunsuz emir olmaz” ifadesini kullanan Atalay, “İstihbarat mensuplarının bir yerden bir şey istemesi, rastgele gidip şuradan bilgi isteyim şeklinde bunlar olmaz” dedi.

'Yeni bir teşkilat kurmuyoruz'

Yeni bir teşkilat kurulmadığının altını çizen Atalay, “Yasayla düzenleme yapıyoruz. Biraz daha hem hukukun içine çekiyoruz MİT’i hem meşru zemine çekiyoruz hem de parlamento denetimine çekiyoruz hem de işlerini yaparken daha güvence altında olmalarını arzu ediyoruz” dedi.

Çözüm sürecini gizlilik içinde yürütmediklerine dikkat çeken Atalay, “Burada hiçbir şeyin affı falan söz konusu değil. Biz sadece biraz fazla risk alan bir hükümetiz. Biraz cesaretimiz fazla” dedi.

“PKK ile İmralı ile yapılan müzakerelere yasal statü geldi değerlendirmesine katılıyor musunuz?” şeklindeki soruya da Atalay, “Kamuda devletin içinde bu tür görüşmeleri yürütenler bu tür görevleri alanların daha rahat etmesini sağlamak lazım. Eğer böyle bir görevi yapan Müsteşarı savcı sorguya çağırıyorsa o Müsteşar o görevi yapmaz. Halbuki o talimatı veren benim. Hükümet talimatı veriyor. Hükümet sorumluluğunu alıyor. Biz bu risklerin ve sorumlulukların hepsini alıyoruz sadece kamu görevlisi işini daha iyi yapsın, kolay yapsın diye de ona imkan tanımak lazım” dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir