Atama bekleyen mühendisler...

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

Torba Yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Pek çok düzenlemeyi içeren yasa kapsamında 35 bin öğretmen ataması da yapılacak. 

Atama bekleyen sadece öğretmenler değil. Yüz binlerce ziraat, gıda, su ürünleri mühendisi ve veteriner hekim de atama bekliyor. Hem de uzun yıllardır umutla bekliyorlar. 
Eğitim elbette çok önemli öğretmenler olmadan eğitim olmaz. Gelecek nesilleri öğretmenler yetiştiriyor. O nesillerin sağlıklı yetişmesi için, sağlıklı ve güvenilir gıdalarla beslenmesi gerekiyor. Bu yönüyle bakıldığında en az eğitim kadar gıda,beslenme konuları da büyük önem taşıyor. Sağlıklı ve güvenilir gıdalarla beslenmenin yolu yetişmiş gıda,ziraat,su ürünleri mühendislerinin, veteriner hekimlerin gıda üretim zincirinde etkin olarak yer almasına bağlı. Sağlıklı et tüketmek için veteriner hekimin kontrol ve denetimi çok önemli. Tükettiğimiz gıda ürünlerinin üretiminden sofraya kadar bilgili, bilinçli ellerde üretilmesi ve denetlenmesi gerekir. 

Bir çok gazeteciye,yazara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine her gün yüzlerce,- binlerce mesaj gönderen mühendisler atama taleplerini iletiyor. Sosyal medyadan gönderdikleri mesajlarda çok önemli “mesajlar” veriyorlar. 

Bu yazıyı yazarken gelen mesajlardan bir kaç tanesi şöyleydi;. 
■ 80 milyon nüfusun yediği gıdaları 1500 gıda mühendisi denetliyor 52 bin kişiye 1 gıda mühendisi düşüyor. 
■ Gıda denetimleri işinin ehli gıda mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Gıda mühendislerine özel sektördeki yetkileri verilmelidir. 
■ İnsan sağlığında ve beslenmesinde en az doktorlar kadar önemli olan Gıda Mühendislerinin sesini ve sorunlarını duyuyor musunuz?
■ Gıda kaynaklı hastalıklara ayrılan bütçenin 1/4’ü gıda mühendisi istihdamına ayrılarak bu hastalıkların önüne geçilebilir 
■ Güvenilir gıda tüketmek için kamuda gıda mühendisi istihdam edilmeli.Özel sektörde gıda mühendislerinin yetkileri artırılmalı. 
■ Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, domuz gribi,kuş gribinden korunmak için 5 bin veteriner atanmalı. 
■ Gıda ve tarımda ilerleyebilmek için bu alanda yetişmiş mühendisler dinlenmeli ve desteklenmelidir.
■ Bakanlığın adına “Gıda” eklendi ama gıda mühendisleri adeta yok sayılıyor. 
■ Merhaba bizim sesimizi duyurun lütfen ziraat mühendislerinin atanması gerekiyor 
■ Hileli gıda çok, denetleyecek mühendis yok. 
■ Genç beyinlerin sağlıklı hayvansal protein ve yağlara ihtiyacı var. 

Bu kısa zaman diliminde daha çok gıda mühendislerinden gelen mesajlar. Benzer mesajlar her gün ziraat mühendislerinden, su ürünleri mühendislerinden, veteriner hekimlerden de geliyor. Ziraat teknikerlerinin benzer talepleri var. 

Atamalar konusu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde muhalefet milletvekilleri tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Verilmiş çok sayıda yazılı soru önergesi var. Bu soru önergelerinde Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e “Bakanlığınız bünyesinde 20 bin 371 kişilik memur kadrosunun boş olduğu doğru mudur?” diye soruluyor. Bakan Eker, verdiği yanıtta kadronun boş olduğunu söylüyor. Ama atamalar için somut hiç bir adım atılmıyor. 

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mühendis, veteriner hekim ve teknik eleman istihdamı konusunda mutlaka somut bir adım atmalı. 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda seçim var. Hükümete yakın listenin seçilmesi için hakim maaşlarına zam veriliyor. Hakimlere bir çok konuda sözler veriliyor. Aynı duyarlılık neden mühendislere gösterilmiyor. 

Özetle, sağlıklı bir neslin yetişmesi, güvenilir ve sağlıklı gıda için ziraat,gıda,su ürünleri mühendisleri ile veteriner hekimlerin atamaları yapılarak onların bilgilerinden yararlanılmalı. 

Toprağın sesi Toprak TV’de 

Uzun yıllar TRT ekranlarında tarım sektörünün televizyonlardaki amiral gemisi olan “Toprağın Sesi” programı yeni yayın döneminde Toprak TV ekranında izleyici ile buluştu. Yapımcılığını ve sunuculuğunu Umut Özdil’in üstlendiği Toprağın Sesi, bitkisel üretimden, hayvancılığa, kırsal kalkınmadan, gıda sektörüne kadar pek çok alt başlıkta sektör temsilcilerinin görüşlerinin paylaşılacağı bir platform olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar