Dolar endeksi güçlenmeye devam ediyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım 

 

ABD’de Cuma günü açıklanan Nisan ayı çekirdek TÜFE yukarı yönlü sürpriz yaptı. Veri ile birlikte dolar, dolar spot endeksinde yüzde 8’lik artış ile gelişmiş ülke para birimlerine karşı değer kazanmaya devam ederken emtia fiyatları baskı altında kaldı. Tahvil faizlerinde ise sınırlı yükselişler gördük.  ABD 10 yıllıkları 2 baz puan yükseldi.  Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen’ın Cuma günü gerçekleşen konuşmasında ise sürpriz yoktu. Yellen, istihdamın iyileşmeye devam ettiğini,1Ç’deki zayıflamanın geçici olduğunu, ilk faiz artışının bu yıl içerisinde gerçekleşebileceğini vurguladı. 

Riskli varlık sınıfında yer alan hisse senetlerinde sınırlı kar satışlarının etkili olduğunu gördük. MSCI dünya endeksi dolar bazında yüzde 0.20, MSCI gelişmekte olan ülke piyasa endeksi yüzde 0.55 ekside haftalık bazda kapanış yaptı. Geçen hafta yeni zirve seviyelerini gören S&P 500 ise Cuma günü yüzde 0.22 kar satışları ile gri çekildi. 
Yurtiçi piyasalarda ise seçim belirsizliği gibi negatif tetikleyicilerin öncülüğünde hisse senetlerinde düzeltme eğiliminin etkili olduğunu görüyoruz. 87.250 desteğini kırarak geri çekilen BIST-100 endeksi haftalık bazda yüzde 2.06 düşüşle 85.803 seviyesinde kapanış yaptı. Dolar, TL’de 2.67 trend desteğinin kırılmasıyla etkili olan aşağı baskı sonrasında  taban arayışı sürüyor. Hafta içerisinde 2.57’nin altını gören dolar 2.60’ın üzerine çıktı.  Ancak Nisan ayı başında 232 seviyesini gören Türkiye 5 yıllık cds spreadi’nin 205’in altında haftayı kapattığını not edelim.

Bu hafta başta Yunanistan belirsizliği başta olmak üzere ABD makro verileri ve dolar endeksindeki eğilim ön planda kalmaya devam edebilir. Bu hafta ABD’de dayanıklı tüketim malı siparişleri ve ilk çeyrek büyüme revizyonu, Japonya enflasyon ve sanayi üretimi, İngiltere ilk çeyrek büyüme verisi ile Euro Bölgesi’nde güven endeksleri takip edilecek önemli makro veriler. Yurtiçinde ise dış ticaret verisi açıklanıyor. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017