AVM sektörü büyürken bir yandan da kan kaybediyor

Türkiye AVM Potansiyel Raporu'na göre Türkiye'de 2014 yılında toplam 347 AVM olması beklenirken, sektörde ciddi oranda kan kaybı da görülüyor. 201'de kapanan, fonksiyon değiştiren AVM'ler sektörde 325 bin metrekarelik bir azalmaya neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türkiye AVM Potansiyel Raporu 2012-2014'te, Türkiye'de 265 aktif alışveriş merkezi bulunduğu, 55 ilin ise henüz AVM ile tanışmamış durumda bulunduğu belirtilerek, 2014 yılında Türkiye'deki faal AVM sayısının 347'ye çıkacağı öngörüsünde bulunuldu. Diğer taraftan 2011 yılında oyuncu olmaktan çıkan, fonksiyon değiştiren alışveriş merkezlerinin sektörde 325 bin metrekarelik bir azalmaya neden olduğu, sektörün bir yandan büyürken, bir yandan da kan kaybettiğine dikkat çekildi.
EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ ve Akademetre Research & Planning tarafından, alışveriş merkezleri (AVM) sektörünü irdelemek, Türkiye'deki potansiyel yatırım bölgelerini tespit etmek ve ihtiyaç duyulan AVM tip ve büyüklüklerini ortaya koymak ve gelecek öngörülerini belirlemek amacıyla hazırlanan "Türkiye AVM Potansiyel Raporu 2012-2014" açıklandı.
Raporu açıklamak üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut, Türkiye'nin AVM potansiyeli ve haritasının belirlendiği çalışmada, AVM bulunan 48 ildeki alışveriş merkezlerinin incelendiğini, çalışmada ayrıca, 2014 sonuna kadar açılması planlanan 82 alışveriş merkezinin de ele alındığını kaydetti.
Turgut, "Şu an Türkiye'de 265 aktif AVM mevcut, 55 ilimiz ise henüz AVM ile tanışmamış durumda. Bugünden itibaren 2012'de 40 AVM açılışı bekliyoruz. 2013'te bu sayı 29, 2014 de ise 13 olarak bekleniyor. Bu gelişmelerle 2014 yılında Türkiye'de 347 AVM olacak. Peki hepsi ayakta kalacak mı? Sektörde artık ciddi oranda kan kaybı da görülüyor" diye konuştu.
325 bin metrekarelik bir azalma
Cansel Turgut, 2011 yılında oyuncu olmaktan çıkan, fonksiyon değiştiren alışveriş merkezlerinin sektörde 325 bin metrekarelik bir azalmaya neden olduğu tespit edildiğini dile getirerek, sektörün bir yandan büyürken, bir yandan da kan kaybettiğine dikkat çekti.
Çoğunluğu İstanbul'da olmak üzere, Ankara ve Kocaeli illerinde alışveriş merkezlerinin fonksiyonlarını yitirdiklerine işaret eden Turgut, bunda kiracı karması, ulaşım, ihtiyaçlara cevap verememe gibi nedenlerin olduğun tespit edildiğini kaydetti.
İstanbul'da 244 bin 202 metrekare, Ankara'da 63 bin 178 metrekare ve Kocaeli'nde 17 bin 500 metrekare fonksiyon yitiren AVM alanının söz konusu olduğunu dile getiren Turgut, İstanbul'da fonksiyonunu yitirdiği gözlemlenen AVM'lerin yer aldığı ilçelerin Büyükçekmece, Beylikdüzü, Bakırköy ve Pendik olduğunu kaydetti.
Kiralanabilir alanları büyüyor
Araştırmada yer alan verilere göre ortalama AVM kiralanabilir alanlarının büyüklüğünün arttığının görüldüğüne dikkati çeken Turgut, ilk açılan AVM'den bu yana bugün için aktif olan AVM'lerin ortalama 29 bin metrekare büyüklükteyken, 2012 senesinde açılacak AVM'lerin ortalama büyüklüğünün 37 bin metrekare, 2013'de 39 bin metrekare, 2014'de de 53 bin metrekare olmasının beklendiğini söyledi.
AVM ile tanışan iki yeni şehir, Osmaniye ve Bilecik
Turgut, "Türkiye'de 2010 senesine göre 2011'de e-ticaret hacmi yüzde 50 arttı ve yaklaşık 23 milyar TL seviyelerine ulaştı. Önümüzdeki dönemde bu artışın devam edeceğini düşünmek yanlış olmaz. Sanal mağaza sayıları AVM'lerden daha hızlı artıyor, tüketiciyi kazanmanın yolu artık onu anlamaktan geçiyor" dedi.
Gelecek yıllarda perakendede oyunun kurallarının farklılaşacağını söyleyen Turgut, en azından yeni AVM'lerin değişime ayak uydurmak zorunda olduğunu belirtti.
Anadolu'da potansiyel taşıyan iller
Halen potansiyel taşıyan Anadolu illerinin ise Kırıkkale, Giresun, Kastamonu, Çanakkale, Zonguldak, Aydın, Rize, Tokat, Konya, Kütahya olduğunu söyleyen Turgut, 2014 senesine kadar geliştirilmekte olan projeler dikkate alındığında İzmir'in ve Kocaeli'nin bugün ihtiyaç olmasına rağmen 2014'de doygunluğa ulaşacağını, Muğla'nın ise her iki dönemde de ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir
AVM