Avrupa Parlamentosu seçimlerine doğru

Seçimlerinde patlama yapmaya hazırlanan aşırı sağ, 2 grup kurmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL  - Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağ partiler oy patlaması yaparak 2 siyasi grup kurmayı hedefliyor. 

2009 yılındaki seçimlerle şekillenen mevcut AP'de 766 üyeden 47'si aşırı sağa mensupken mevcut ırkçı parlamenterlerin 26'sı Avrupa Özgürlük ve Demokrasi (EFD) grubunun çatısı altında, 21'i ise bağımsız olarak faaliyet gösteriyor. 

Aşırı sağ, 2004 yılındaki AP seçimlerinde yüzde 8,1 oyla tarihi zirvesine ulaşmış ve 2009'daki seçimlerde bu oran yüzde 6,6'ya gerilemişti.  

Avrupa'daki aşırı sağ partiler, 22-25 Mayıs'ta düzenlenecek seçimlerde, son anketlere göre, Fransa, İngiltere, Hollanda, Avusturya,  Danimarka, Finlandiya ve İsveç'te başa güreşirken Macaristan, Yunanistan, İtalya, Belçika, Bulgaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde önemli oy oranına ulaşıyor. 

766 üyeli AP'de 47 koltuğa sahip aşırı sağın, mayıs seçimleriyle üye sayısı 750'ye indirilecek yeni parlamentoda  70'ten fazla sandalye kazanacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte aşırı sağın kendi içinde birlik sağlayamaması nedeniyle AP'deki etkinliğinin sınırlı kalması bekleniyor.   

Avrupa aşırı sağı, başını Fransız Ulusal Cephe'nin (FN) lideri Marine Le Pen ve Hollandalı Özgürlükler Partisi'nin (PVV) lideri Geert Wilders'ın cektiği Avrupa Özgürlük İttifakı ile Büyük Britanya Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage'ın öncülük ettiği Avrupa Özgürlük ve Demokrasi grubu arasında bölünmüş durumda. 

Le Pen ve Wilders,  ittifaklarına dahil ettikleri ırkçı partilerin Yahudi karşıtı olmamalarına dikkat ediyor. Wilders, daha çok İslam ve göçmen karşıtlığı üzerinden oy toplarken Marine Le Pen, geçmişte babası Jean-Marie Le Pen'in zaman zaman yaptığı Yahudi karşıtı açıklamaları tekrarlamaktan kaçınıyor.  

Le Pen ve Wilders'ın Avrupa Özgürlük İttifakı'na henüz kesinleşmese de Avusturya'dan Özgürlük Partisi (FPÖ), İtalya'dan Kuzey Birliği (LN),  Belçika'dan Flaman Menfaati (VB), Slovakya'dan Ulusal Parti (SNS) ve İsveç'ten Demokratlar'ın (SD) katılması bekleniyor. Farklı ülkelerde yapılan son anketleri derleyen PollWatch'a göre, söz konusu 7 parti AP'de 38 koltuk kazanıp yeni bir siyasi grup kurabilecek. 

Le Pen ve Wilders'ın ittifak teklifini geri çeviren İngiliz Nigel Farage ise öncülük ettiği mevcut Avrupa Özgürlük ve Demokrasi grubunu AP'de kalıcı kılmanın hesaplarını yapıyor. Siyasi grup kurmak için azami 25 parlamentere ihtiyaç duyulan AP'de aşırı sağ ve AB karşıtlarının koalisyonu görüntüsü veren EFD, İngiltere'de İşçi Partisi'nin ardından ikinci sırayı alarak 18 koltuk kazanması beklenen UKIP'ın yanı sıra Bulgaristan'dan  ATAKA, Macaristan'dan Jobbik, Yunanistan'dan Altın Şafak'a ilaveten Danimarka Halk Partisi ve Gerçek Finliler, Orta ve Doğu Avrupa'da bazı AB karşıtı partileri bünyesinde tutarak yeni döneminde AP'de önemli rol oynamayı hedefliyor. 

PollWatch'a göre, gelecek ay düzenlenecek AP seçimlerinde Hristiyan Demokratlar 222 ve Sosyalistler 209 koltuk kazanarak mevcut etkinliklerini sürdürecekler. Liberaller'in 60, Aşırı Sol'un 53, Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular (ECR) grubunun 42 ve Yeşiller'in 38 sandalye sahibi olacağı yeni parlamentoda kalan 127 sandalyenin aşırı sağ, AB karşıtı ya da bağımsız milletvekillerince doldurulacağı tahmin ediliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir