Avrupa’nın örnek akıllı şehri Eskişehir Tepebaşı’na kuruluyor

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü Projesi, Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler ve İnovasyon Projesi’nden 5 milyon euro hibe alma hakkı kazandı ve Türkiye’de akıllı şehir yaratılması konusunda önemli bir adım atıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Avrupa’nın örnek akıllı şehri Eskişehir Tepebaşı’nda kuruluyor. Toplamda 60 ay sürecek olan Yaşam Köyü Projesi’nin 2019 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. 24 milyon euroya yakın bir bütçeye sahip olan projede 21,5 milyon euroluk kaynak AB tarafından hibe olarak karşılanıyor. 

Kalkınma Bakanlığı, Akıllı Kent yapılanmasını şöyle tanımlıyor: “Günümüzde kentlerin yasadıkları sorunları çözmeyi ve kentlerde yasayanların hayat kalitesini artırmayı amaçlayan “Akıllı Kent” çözümleri önem kazanmaktadır ve dünyadaki pek çok şehirde hızla uygulamaya geçirilmektedir. Akıllı Kent çözümleri temelde Kent Bilgi Sistemi (KBS) ve Coğrafya Bilgi Sistemi (CBS) gibi kentlerin bilgi teknolojileri altyapı sistemlerine bütünleşmiş ve gerçek-zamanlı bilgiye dayalı karar almayı mümkün kılacak şekilde hayata geçirilmektedir. Akıllı kent çözümleri enerji, su, ulaşım, kentsel hizmetler ve sağlık hizmetleri başlıkları altında incelenir. Bu doğrultuda, Akıllı Kentleri; gelişmiş bir Kent Bilgi Sistemine sahip, vatandaşların bütün hizmetlerden sabit veya mobil sistemleri vasıtası ile yararlanabildiği, her alanda bilgi dönüşleri sağlayan bütünleşik bilgi organizasyonu üzerine kurgulanmış kent yapılanmaları olarak tanımlayabiliriz.” 

Eskişehir Tepebaşı da, Avrupa’nın örnek akıllı şehri olmaya hazırlanıyor. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü Projesi Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler ve İnovasyon Projesi’nde 20 proje arasından seçilerek 5 milyon euro hibe alma hakkı kazandı. Akıllı Şehir İzleme Portalı gibi yeniliklere sahne olacak proje kapsamında Tepebaşı Belediyesi’nin sera gazı salımı azaltılacak. 

Ocak 2015 itibarıyla başlayan Yaşam Köyü Projesi, Eskişehir Tepebaşı’nda ulaşım, iletişim ve bilişim teknolojileri alanında yapılacak iyileştirmelerle sürdürülebilirliği sağlamayı hedefl iyor. Proje kapsamında teknolojinin yardımıyla kaynak ve enerji verimliliği artırılırken, Tepebaşı’nın sera gazı emisyon oranlarının ciddi oranda azaltılması amaçlanıyor. 

24 milyon euro bütçe 

Avrupa Birliği’nin araştırma ve yenilik programı Horizon 2020 (H2020) kapsamında hayata geçirilen Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler ve İnovasyon Projesi’nde Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, İspanya Valladolid ve Birleşik Krallık Nottingham belediyeleri ile birlikte yol gösterici nitelikte 3 yerel yönetim arasında yer alıyor. Toplamda 60 ay sürecek olan Yaşam Köyü Projesi’nin 2019 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. 24 milyon euroya yakın bir bütçeye sahip olan projede 21,5 milyon euroluk kaynak AB tarafından hibe olarak karşılanacak. 

Proje kapsamında 17-19 Şubat tarihleri arasında İspanya’nın Valladolid şehrinde tüm paydaşlarının katılacağı bir toplantı gerçekleştirilecek. 

Projenin bilişim & iletişim teknolojileri, akıllı kart, biyometri ve güvenlik çözümleri üreticisi Ölçsan tarafından gerçekleştiriliyor. Ölçsan, Yaşam Köyü projesi için Şehir İzleme Portalı oluşturacak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burak Sondal, “Ölçsan olarak akıllı şehir başlığı altında, güvenlik ve gerçek zamanlı interaktif ve adaptif teknolojileri göz önünde bulundurarak çözümler üretiyoruz. Bu kapsamda Avrupa Birliği’nin ‘REMOURBAN under SCC1 call in Horizon 2020’ projesinin Türkiye’de ana yüklenicileri arasındayız. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin başarısına Akıllı Şehir İzleme Portali’mizle katkıda bulunacağız” yorumlarını yapıyor. 

Aşağısöğütönü bölgesinde 30 dönümlük alana yayılacak olan proje ile Eskişehir’in enerji temininde bağımsızlaşması ve temiz kaynaklara yönelerek enerji maliyetlerini düşürmesi hedefleniyor. Proje İngiltere- Nothingam Belediyesi İspanya- Valladolid Kent Konseyi Belediyesi ile oluşturulan konsorsiyuma verildi. Belçika, Almanya, İtalya ve Macaristan ise izleyici ülke olacak.

Proje Eskişehir'e neler getirecek

1-“Akıllı Şehir İzleme Portalı” oluşturulacak. Binalarda tüketilen enerjinin ne amaçla kullanıldığı; ne kadarının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığı izlenebilecek.

2-Binaların enerji verimliliklerinin artırılması için bina kabukları ve doğrama sistemleri yenilenecek.

3-Kamusal hizmetlerde kullanılmak üzere 4 elektrikli otobüs, iç hizmetlerde kullanılmak üzere 7 hibrit devreye sokulacak.

4-Yapılacak bina ve çevre aydınlatmaları LED armatürlerle değiştirilecek.

5-Isıtma ve sıcak su ihtiyacı için solar güneş panelleri ve organik atık yakan kazanlar kurulacak. 

6-Akıllı bisikletler için 6,2 kilometrelik yol düzenlenecek, 50’si elektrikli 150 bisiklet halkın kullanımına sunulacak. 

7-Kentin farklı noktalarında enerjisini güneşten alan şarj istasyonları kurulacak. 

8-Doğalgaz yerine enerjisini güneşten alan su kaynaklı ısı pompası sistemleri kurulacak. 

9-Eskişehir halkının projeye doğrudan katılımı desteklenecek.