Avusturya'daki zenciler de ayrımcılık mağduru

Avusturya'da yaşayan Afrika kökenlilerin yarısından fazlası, kendini "ayrımcılığa uğramış" hissediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA  - Avusturya'da yapılan bir araştırma, ülkede yaşayan Afrika kökenlilerin yarısından fazlasının kendini "ayrımcılığa uğramış" hissettiğini ortaya çıkardı. 

Merkezi Graz'da bulunan "İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupa Eğitim ve Araştırma Merkezi", Graz, Linz, Salzburg ve Innsbruck kentlerinde 717 kişiyle görüşme yapıldığını açıkladı. Merkez, araştırma sonuçlarına göre Avusturya'da yaşayan siyahilerin yarısından çoğunun "ayrımcılığa uğramış" hissettiklerini belirtti. 

Araştırmaya katılan siyahilerin yüzde 61'i kendilerini "yabancı" hissettiklerini, yüzde 60'ı da medyada kendileriyle ilgili negatif bir tutum olduğunu dile getirdi. 

Siyahilerin yüzde 52'si toplu taşıma araçlarında, yüzde 47'si de sokakta tacize uğradığını belirtti. Siyahilerin yüzde 13'ünün fiziksel saldırıya uğradığı kaydedildi. 

Araştırmaya katılanların yüzde 53'ü, en az bir kere polis tarafından kimliğinin sorulduğunu belirtirken yüzde 51'i de polis tarafından kötü muameleye uğradığını ifade etti. 

Araştırmaya göre, son 6 ay içinde restoran ya da barlarda reddedilen siyahilerin oranı yüzde 40. Katılımcıların yüzde 50'si, restoran ve barlara kabul edildiklerini, ancak hoş karşılanmadığını aktardı. 

Siyahilerin yüzde 30'u, kamu görevlilerinin saygısız muamelesine maruz kaldığını dile getirdi. Katılımcıların üçte ikisi sonuç alamayacağını düşündüğü için saygısızlık yapan kamu görevlilerini şikayet etmediğini kaydetti.  

Afrika kökenlilerin yüzde 16'sı doktorlar tarafından saygısız muameleye maruz kaldığını ifade ederken üçte ikisi de iş yerinde dezavantajlı durumda olduklarını dile getirdi. Siyahilerin yüzde 20'si iş yerinde en az bir kez, yüzde 9'u ise birçok kez ayrımcılığa maruz kaldığını belirtti. İş yerlerinde ırkçı ifadelere tanık olanların oranı ise yüzde 39 olarak hesaplandı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir