AYM, Adalet Bakanı'na verilen yetkileri iptal etti

Anayasa Mahkemesi, Adalet Bakanı'na verilen yetkileri düzenleyen Kanun hükümlerini iptal etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını değiştiren Kanun'un, Adalet Bakanı'na verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerinin büyük çoğunluğunu iptal etti, Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal istemini ise reddetti.

CHP, 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı. 

Davayı esastan görüşerek karara bağlayan Anayasa Mahkemesi heyeti, kanunun Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerinin büyük çoğunluğunu iptal etti.

AYM, BTK'ya verilen yetkileri de iptal etti

Aynı zamanda BTK'ya, elektronik haberleşme sektörüyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veren Kanun hükmü de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal etti.  

İptal hükmü, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

AYM tarafından Adalet Bakanı'na verilen yetkileri düzenleyen hükümlerde iptaller:

- Teftiş Kurulu Başkanı ve başkan yardımcılarının birinci sınıf hakim ve savcılar arasından muvafakatleri alınarak Kurul Başkanı da olan Adalet Bakanı tarafından seçilmesini öngören düzenleme ile Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl içinde, adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak Kurul üyeliği seçimlerinde, adayların hakimlik ve savcılık mesleğinde 20 yıl çalışmış olmaları şartı aranmasına ilişkin hükümleri iptal etti.  

- Teftiş Kurulu Başkan ve başkan yardımcılarını, ilgili daire başkanı yerine Kurul Başkanı olan Adalet Bakanı tarafından verilen görevleri yapmakla yükümlü kılan düzenlemeyi de Anayasa'ya aykırı buldu. 

- HSYK üyeliği için yapılacak seçimlerde, oy kullanacakların, kendi aralarından seçilecek asıl ve yedek üyelerin toplam sayısı kadar aday için oy kullanabilmelerine ilişkin düzenleme iptal edildi. 

Genel Kurulu olağanüstü toplantıya
çağırma yetkisine iptal  

- Kurul Başkanı olan Adalet Bakanının, gereken hallerde veya üye tam sayısının salt çoğunluğunun, görüşülecek konuyu da belirten yazılı talebi üzerine Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabileceğine ilişkin hüküm Anayasa'ya aykırı bulundu.  

- Kurulun seçimle gelen üyelerinin, disiplin suçu oluşturan eylemleri sebebiyle, haklarında yürütülecek disiplin soruşturmasının Başkan, disiplin kovuşturmasının Genel Kurul tarafından kanun hükümleri uyarınca yapılmasını düzenleyen hüküm ile Başkanın, ihbar veya şikayetle ilgili olarak, dorudan veya yaptırdığı inceleme sonucuna göre soruşturma açılmasına yer olmadığına ya da soruşturma açılmasına karar verebilceğine ilişkin hükümler de iptal edildi.

- Kurulun seçimle gelen üyelerinin görevleriyle ilgili suçları ile kişisel suçları hakkındaki soruşturma izni işlemlerinin Başkan, kovuşturma izni işlemlerinin Genel Kurulca, kovuşturma açılması kararı ve kovuşturma mercilerinin belirlenmesinin ise gösterilen yetkili mercilerce yapılmasına ilişkin düzenleme de Anayasa'ya aykırı bulundu. 

Bu hükümler, karar Resmi Gazete'de yayımlandıktan 3 ay sonra yürürlüğe girecek. 

Atamalara da iptal 

[PAGE]

Atamalara da iptal 

- Ayrıca, Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihte Kurulda görev yapan Genel Sekreter, genel sekreter yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin Kurul'daki görevlerini sona erdiren hüküm ile on gün içinde Başkan tarafından Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcılarının atanmasına ilişkin düzenleme de iptal edildi. 

- Genel Kurul tarafından, bu kanunla öngörülen usüle göre Genel Sekreter adaylarının belirlenmesi ve Genel Sekreter adayları belirlendikten sonraki üç gün içinde Başkan tarafından Genel Sekreter atanmasına ilişkin hüküm Anayasa'ya aykırı bulundu. 

- Kuruldaki görevleri sona eren Genel Sekreter, genel sekreter yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, Kurul müfettişleri ve tetkik hakimlerinin müktesepleri dikkate alınarak uygun görülecek bir göreve atanması, Kuruldaki görevleri sona eren idari personelin Adalet Bakanlığınca, Bakanlığın merkez veya taşra teşkilatında mükteseplerine uygun kadrolara atanmasına ilişkin düzenlemeler de iptal edildi. 

- Kurul müfettişlerinin, hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az 5 yıl görev yapan ve üstün başarısıyla Kurul müfettişliği hizmetinde yararlı olacağı anlaşılanlar arasından ihtiyaç duyulan her bir boş kadro için Birinci Daire tarafından teklif edilen iki katı aday içinden muvafakatleri alınarak Genel Kurulca atanmasına ilişkin kanun hükmü Anayasa'ya aykırı bulundu.  

Bu konuda ilk toplantıda toplantı veya karar yeter sayısının sağlanamaması halinde üç gün içinde yapılacak ikinci toplantıda, katılanların en çok oyunu alan kişinin atamasının yapılacağını düzenleyen hüküm iptal edildi. Bu iki düzenlemenin yürürlüğü de durduruldu. 

AYM, BTK'ya verilen yetkileri de iptal etti

Aynı zamanda BTK'ya, elektronik haberleşme sektörüyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veren Kanun hükmü de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal etti.  

İptal hükmü, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir