‘Ayna ayna söyle bana’

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Murat BERK / Yapı Kredi Yatırım Analisti 

Yaklaşık üç haftadır ortamın çok sakin ve olumlu gözükmesine rağmen doların güçlenme eğilimine girebileceğini ve bunun Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri etkileyebileceğini belirtiyoruz.

Nitekim piyasalarda yaşananlardan sonra bu uyarıların ne kadar yerinde olduğu görülüyor.

Doların güçlenmesinin temel nedeni ise büyük oranda diğer G3 ülkelerine nazaran ekonomisi güçlenme eğilimi gösteren ABD’nin parasal politikasının Avrupa ve Japonya ile ayrışmaya başlayacak olması. 
Benzer bir durum ABD ile bazı G10 ve gelişmekte olan ülkelerin parasal politikaları arasında da geçerli. 
Geçen hafta da ifade ettiğimiz gibi dolardaki güçlenme eğiliminin sadece kısa vadeli değil orta vadeli bir trend haline dönüşmesi ve bunun gelişmekte olan ülke piyasaları üzerinde baskı yaratmaya devam etmesi olası. 

Sadece yatırımcıların değil döviz ile ilgili işi olan her kurum ve kişinin kendi kendine cevaplaması gereken soru dolardaki artışın geçici mi, yoksa yeni orta vadeli bir güçlenme trendinin başlangıcı olup olmadığı. Bir bakıma 2007’de yaşananların aynadaki yansıması gibi bir konjonktür ile karşı karşıyayız. 2007’de ABD ekonomisinin yavaşlaması ile beraber dolar değer kaybetmiş, bu da gelişmekte olan ülke ve emtiaları olumlu etkilemişti.

Doların orta vadeli bir güçlenme trendine girmesi konusundaki tahminlerimiz doğru ise özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki özel şirketlerin döviz borçlanmalarının önemli ekonomik konulardan biri haline gelebileceğini düşünüyoruz.